Fakültemiz Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Alıcı Akdeniz İlahiyat Araştırmaları Ödülleri’nde İkincilik Ödülü Aldı

İÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Alıcı’nın doktora tezi, Akdeniz İlahiyat Araştırmaları Ödülleri’nde ikincilik ödülüne layık görüldü.



İlahiyat alanında yapılan ilmî araştırmaları ve akademik çalışmaları teşvik etmek amacıyla verilen ödülü Alıcı, “Mecusi Geleneğinde Tek Tanrıcılık ve Düalizm İlişkisi” adlı doktora tezi ile aldı.

Alanında bir ilk olan yarışmaya 45 eser katıldı. Eserler, İlahiyat alanının saygın isimlerinden oluşan 6 kişilik bir jüri tarafından konusunun özgünlüğü; araştırma yöntemi, düşünce ve meselelere yaklaşım tarzı bakımından İlahiyat alanına katkısı; değerlendirme derinliği ve yorumlama düzeyi; bilimsel araştırma yöntemlerine uygunluğu ve yazım üslûbunun niteliği ile alanının klasik ve modern kaynaklarından istifade düzeyi açılarından değerlendirildi.

Yard. Doç. Dr. Alıcı’ya ödülü Antalya’da gerçekleştirilen  “Elmalı M. Hamdi Yazır Sempozyumu” açılış töreninde verildi.

Kadim İran’da Din

İÜ BAP Birimi tarafından tez projeleri kapsamında desteklenen doktora tezi, Ay Işığı Yayınları tarafından “Kadim İran’da Din (Mecusi Geleneğinde Tek Tanrıcılık ve Düalizm İlişkisi)” adıyla da kitaplaştırıldı.

Kitapta, Pers-İran medeniyetinin en köklü dini geleneklerinden biri olan ve yüzyıllar boyu tarih sahnesinde boy gösteren Mecusi inancının tanrı tasavvuruna yönelik bir çözümleme sunulmaktadır.

Mecusilik’teki tanrı algısı temel olarak üç teolojik evrede kendini belli etmektedir. İlk evrede Zerdüşt’e atfedilen Gatha metninde Ahura Mazda bağlamında ortaya konulan monoteist tanrı tasavvuru incelenmektedir. Zerdüşt sonrası Mecusi teolojisinin şekillendiği Avesta metinleri ikinci teolojik süreci ihtiva etmektedir. Bu dönem Zerdüşt’ten önceki kadim İran’ın tanrı tasavvurlarının yeniden kutsal metne, yani Avesta’ya dâhil edilme sürecini yansıtmaktadır. Üçüncü evreyi ifade eden Sasaniler döneminde Avesta’nın anlaşılması ve yorumlanması bağlamında gerçekleştirilen yorum faaliyeti/zend çerçevesinde Mecusi teolojisinde düalist bakış açısının hâkim kılmaya çalıştığı anlaşılmaktadır.

Kısaca eserde, Mecusi geleneğinde monoteizmden düalizme kadar uzanan tanrı Ahura Mazda’nın mahiyetine ilişkin teolojik bir seyir söz konusu edilmektedir.

İstanbul Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü