İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanlığı’nca koordine edilen “Kuran ve İndiği Tarih” adlı çalıştayın ilki 28 Kasım 2012 Çarşamba günü üç oturum halinde gerçekleşti.

KURAN VE İNDİĞİ TARİH ÇALIŞTAYI-I

İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanlığı’nca koordine edilen “ Kuran ve İndiği Tarih” adlı çalıştayın ilki 28 Kasım 2012 Çarşamba günü üç oturum halinde gerçekleşti. 10:30’da fakültemiz konferans salonunda gerçekleşen çalıştay, İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Mahfuz Söylemez hocamızın açılış konuşması ile başladı.

Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Şinasi Gündüz hocamızın moderatörlüğünde yapılan ilk oturumda “İslam Bilimleri ve Yöntemi Açısından Tarih” başlıklı tebliği ile Prof. Dr. Hasan Onat ve “Kur’ ân, Tarih ve Hermenotik” başlıklı tebliği ile Prof. Dr. Yasin Aktay sunumda bulundu.

Öğle arasından sonra Prof. Dr. Yaşar DÜZENLİ hocamızın moderatörlüğünde gerçekleştirilen ikinci oturumda

“Kur'an Vahyinin Dinler Tarihi Bağlamı

başlıklı tebliği Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Şinasi Gündüz hocamız,“Mûkatil b. Suleymân’ın Tefsîr’inde Söz-Muhâtab-Anlam İlişkisi”adlı tebliği ile Prof. Dr. Halis Albayrak katkıda bulundular.

Çalıştayın son oturumu Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi emekli öğretim üyelerinden Pof. Dr. Mustafa FAYDA’nın moderatörlüğünde “ Kur'an'ın Anlaşılmasında Tarihin Önemi: Kureyş ve Fil Sureleri ile Necm Suresi'nin 19-22. ayetleri Bağlamında” başlıklı tebliği ile Prof. Dr. M. Mahfuz Söylemez ve "Kuran İfadelerinin Tarihsel Karakteri Üzerine” başlıklı tebliği ile Yrd. Doç. Dr. Şevket Kotan hocalarımızın sundukları tebliğler ile tamamladı.

Fakültemiz hocaları ile öğrencilerimizin yoğun ilgi gösterdiği çalıştayda Prof. Dr. Mustafa Fayda, Prof. Dr. İsmail Yiğit, Prof. Dr. Yaşar Düzenli, Prof. Dr. Mevlüt Güngör, Prof. Dr. Sait ŞİMŞEK ve Hikmet Zeyveli hocalarımızın müzakereci olarak katılmış ve tebliğ metinleri ve ilgili konularla alakalı önemli ve değerli tespit ve eleştirilerde bulunmuşlardır.