Malezya İzlenimleri
Şeyma ÜLGER 3. Sınıf / 2015-2016
ACD Systems Digital Imaging[/caption]
BAŞVURU SÜRECİ
Malezya İslam Üniversitesi 23 Mayıs 1983 ‘ de başkent Kuala Lumpur da kurulmuştur. Mevlana Öğrenci Değişim Programı kapsamında İstanbul Üniversitesi ‘yle anlaşması bulunan üniversite ile karşılıklı belirli kontenjan dahilinde öğrenci kabulü yapılmaktadır.
Öğrenci kabulü sürecinde uygulanan prosedür gidilen üniversitelere göre kısmen değişmektedir. Aşağıda bu süreç ve aday öğrencilerin hazırlaması gereken belgelerle ilgili bilgiler yer almaktadır.
Yabancı Dil Sınav sonuçları ve tercih listesi açıklandıktan sonra adaylar öğrenim protokolünü hazırlarken acts ( Avrupa Kredilendirme Sistemi) yi İstanbul Üniversitesi için belirtirken IIUM ( International Islamic University Malaysia ) de acts sistemi olmadığı için kredi denklemesi yapmaları yeterli olacaktır. IIIUM Course Schedule başlığıyla sayfaya oradan da IRKHS kısmına tıklayarak ders listesine ulaşabilir çoğunluğu 3 krediden oluşan Arapça ve İngilizce dersleri içerik zorunluluğu hakkında fakülte koordinatörleriyle konuşarak seçebilirler.
(
http://albiruni.iium.edu.my/myapps/StudentOnline/schedule1.php
)
Gelecek arkadaşlar ilgi alanlarına göre ders seçmelerinin daha iyi olacağınıbelirtmekle beraber bazı hocalar ve derslerini tecrübe etmelerini tavsiye ederim.
- İngilizce
Dr. Fatmir Shehu Methods of Da'wah
Megawati Bt Moris Islam And Modern Ideologies
Elmira Akhmetova Introduction to History and Civilization
Asso.Prof. Dr. Spahic Omer Ethics & Fiqh For Everyday Life
Professor Dr Israr Ahmad Khan Sciences of Qur 'an
Professor Dr.. Berghout Abdul Aziz Creative Thinking & Problem Solving
Professor Dr. Ataullah Bogdan Kopanski Osmanlı History
Asso.Prof. Dr. Kamar Oniah Binti Kamaruzaman Study of Religions -2
- Arapça
Dr. Luqman Zakariyah Fıqh Al-Jinayat
Dr.Noor Mohammad Osmani Al-Ittijahat Al-Hadithah Fi Al-Tafsir
Dr. Muhammad Said Almujahed Fıqh Al-Usrah - Al-Fıqh Al-Muqaran
Asso.Prof. Dr.Shayuthy b.Abdul Manas Al-Sharh Al-Mawdu'i Li Al-Hadith
Dr.Amilah Bt.Awang Abd.Rahman @ Jusoh Usul Al-Din – 1
Asso.Prof. Dr.Radwan Jamal Yousef Elatrash Tafsir Mawdu'i
Asso.Prof.Dr.Ahmed El-Mogtaba Bannga Ahmed Ali Ma'ayir Naqd Al-Hadith
Burada isimleri belirtilen hocalarin çeşitli alanlarda başka dersleri bulunmakla beraber bazı hocalar her iki dilde de farklı eğitim verebiliyorlar. Yukarıda da belirttiğim gibi belirtilen derslerden ziyade ilgi alanlarina yönelik dersleri seçmeleri faydalarina olacaktir.
Altı derse izin veriliyor ama daha fazla ders de seçebilirler. Şahsi kanaatim altı dersin yeterli olacağıdır. Çünkü istisnasız her derste grupça veya kişisel hazırlanması gereken ödevler ve sunumlar mevcut. Bunlar geliştirici olmakla beraber çokça zaman almaktadır. Ayrıca IIUM’ e geldiklerinde başvuru sürecinde bu protokolü ders değişikliği yaparak yeniden düzenleyebilirler
İki üniversitesi arasında öğrenim protokolü ve bazı belgeler tamamlandıktan ve imzalandıktan sonra IIUM ‘ den Application Formu beklemeleri gerekmektedir. Formu doldurup formda belirtilen gerekli evrakları ( pasaport fotokopisi, fotoğraf vs.) hazırlayıp belirtilen süre içerisinde tekrar göndermeliler. Bu evrakları karşı üniversite vize için istemektedir. Şunu bilmekte fayda var ki vize süreci çok yavaş ilerlediği için öğrenciye zaman kaybına neden oluyor. Eğer bu süre uzarsa derslerden geri kalmamak için Türkiye – Malezya arasındaki 90 günlük vizesiz geçiş hakkını kullanarak sorunsuz giriş yapılabilir. Malezya da ki ofis her öğrenciden vize almasını istemektedir. Burada bilinmesi gereken nokta tek dönemlik değişim düşünen arkadaşlar için vize almamak sorun teşkil etmezken ikinci dönem de kalmayı düşünen arkadaşlar için bu riskli olabiliyor. Bu yüzden gerekli miktarı ödeyerek kolayca vize alabilirler. Ek olarak iki dönem kalmayı planlayan arkadaşların çevre ülkere giriş çıkışta problem yaşamamak için iki yıl süreli pasaport almaları daha iyi olacaktır.
Ayrıca formda belirtilen ve talep edilen başvuru ücreti bulunmaktadır ve benim tavsiyem bu ücreti ödememeleri. Çünkü değişim öğrencileri bu parayı ödemek zorunda değiller ayrıca formda istenen sağlık raporunu isteğe bağlı olarak üniversiteye gittikleri zaman belirli bir ücret karşılığında alabilirler.( Bir çok değişim öğrencisi almamayı tercih ediyor).Son olarak üniversiteden Offer Letter alarak başvuruları kabul edilmiş oluyor.
IIUM de geçme notu 50’ dir. Not harflendirmesi ise A+ ,A- şeklinde başlayıp F ’ e kadar devam etmektedir.
Ödevler, sunumlar, derse katılım gibi etkenler ayrıca vize sınavı ve finalle birlikte dönem sonunda puanlandırma yapılmaktadır. Tüm değişim öğrencileri hangi fakülte olursa olsun Visiting Student Programme kapsamındadırlar.
KONAKLAMA -YEMEK
IIUM kampüsü içerisinde mahallah diye adlandırılan kız ve erkek öğrenciler için toplamda 16 tane olan içerisinde yemek yemek için kafeleri ve daha bir çok imkana sahip site tarzı yerleşkeler bulunmaktadır. Üniversiteden öğrenciye gönderilen Application Form da hangi tür oda istediğini işaretlemesi ve gelmeden önce geliş tarihini nerede kalacağını öğrenmesi için ofise haber vermesi gerekmektedir.
Okul kampüsü içerisinde bay ve bayan ayrı olmak üzere spor aktiviteleri merkezleri , çeşitli alanlarda kurslar ve öğrenci kulüpleri bulunmaktadır. İlgilenen arkadaşlar bunlara dahil olabilir ve yararlanabilirler .
(
http://www2.iium.edu.my/cfs/facilities/societies
)
Çok çeşitli olmamakla birlikte ilgi alanlarina yönelik genelde haftada iki kez verilen başta Malayca dil kurslarına katılabilirler.Okulun kütüphanesi kaynak bakımından oldukça zengin . Herkes öğrenci kartıyla kendi hesabı üzerinden her türlü işlemini de kütüphaneden yapabilir.
Malezya kültürel , coğrafi ve iki ülke arasındaki zaman farkı ( Türkiye de ki saat değişimine göre 5 -6 saat ) açısından bizlere oldukça uzak. Bu özellikle yemek konusunda bazen sıkıntı oluşturabiliyor. IIUM ve yukarıda bahsettiğim mahalleler içerisinde bir çok ülke mutfağından yemekler rahatlıkla bulunabilmektedir. Kampüs dışarısında ise bu durum biraz zor olmakla beraber çoğu yerde helal sertifikalı yemekler bulunabilir. Benim tavsiyem helal olduğuna kanaat getirildiği takdirde bir çok yerde mevcut olan Çin, Hint vs. farklı mutfakların yemeklerini tadarak kültürü daha iyi tanıma imkanını yakalamak olacaktır.
Arkadaşlar gelmeden önce mutlaka araştıracaklardır ama yinelemekte fayda var. Tropikal bir iklim olduğu için hava Muson Yağmurları sezonunda biraz ılık onun haricinde ise sürekli sıcaktır. Bu sebeple gelen arkadaşların ince ve yaza uygun kıyafetler getirmesi daha iyi olacaktır.
YOLCULUK
Malezya ve Türkiye arası uçuş süresi 11 saat 30 dakika gibi bir süreye denk gelmektedir direk uçuş yapıldığı takdirde. THY ‘ nin Malezya Havayolları ile yaptığı anlaşma dahilinde Türkiye den sadece THY ‘ nin direk ve günlük uçuşları bulunmaktadır. Uzun süren uçak yolculuğu çokça yorucu olabileceği için SkyScanner , Cheapflights gibi arama motorları kullanılarak karşılaştırmalı olarak bir çok firmanın uçak biletine ulaşılabilir. Bunlar daha ucuz olmakla birlikte gidiş ve dönüş yolunda aktarma süresini uzun tutulması şartıyla yeni bir ülke görme imkanına sahip oluyorsunuz. Unutulmaması gereken nokta vize işlemlerinin farklılık göstermesi. Örneğin Katar da kapıda bir miktar karşılığı vize alabiliyorken Dubai için internet üzerinden en az 4 iş günü öncesinden başvurmak ve talimatlara göre gerekli evrakları göndermek gerekmektedir. Qatar Airways ( Doha) , Emirates (Dubai) ve Etihad ( Abu Dabi ) aktarma konusunda oldukça profesyonel olan havayollarıdır.
Kuala Lumpur Havaalanı ‘nda pasaport kontrolünden geçtikten sonra okula ulaşmak için üç farklı yol var.
1-) Havaalanı içerisinde bulunan taksilerle (RM 95 ) direk IIUM Gombak Kampüse ‘e 1/ 2 saatte ulaşılabilir.
2-) Hızlı tren ( KLIA Express Railway , RM 50- 28 dk ) ile Kuala Lumpur merkeze ulaşıp LRT diye adlandırılan metro ile son durağa ( Gombak ) gidilerek oradan IIUM otobüsüne binip doğrudan okul kampüsüne ulaşılabilir. Asagidaki linki kullanarak online bilet alinabilir.
http://www.kliaekspres.com/buy-ticket
3-) Havaalanında her daim bulunan KL merkeze giden otobüs bileti ( RM 12 – 1 saat ) alıp merkeze ulaştıktan sonra yukarıda bahsettiğim şekilde metro kullanıp sonrada IIUM otobüsleriyle okula ulaşılabilir.
Ayrıca diğer detaylar ve güncellemeler için okulun kendi sayfasını ziyaret edip bilgi edinebilirler.
http://www.iium.edu.my/