Ürdün İzlenimleri 1

Petra-Ürdün

 

Ürdün İzlenimleri / Casim Ekinci 2015-16 Bahar

YOLCULUK

Ürdüne Türk Hava Yolları’nın günlük iki seferi olmakla birlikte biletler oldukça pahalıdır.Bunun yerine Ukrayna Hava Yolları ve Yunanistan merkezli Eagean Hava Yolları’yla ucuz bir şekilde uçabilirsiniz.Ayrıca Pegasus 20 marttan itibaren Ammana direk uçuşlara başlayacaktır.Henuz bilet fiyatları yeni yeni belirmeye başladı ancak görünen o ki diğer tüm hava yollarından daha ucuz olacak.

Hazır Ürdün’e giderken yol üstünde başka bir ülke de gezeyim diyorsanız ve eğer yeşil pasaport sahibiyseniz,Eagean Hava Yolları’ndan biletinizi alıp Atina üzerindeki aktarma sürenizi uzun tutarak   felsefe derslerinde bahsi geçen o kadim şehri gezme fırsatı bulabilirsiniz.

Ancak yeşil pasaportum yok diye üzülmeyin.Önce kuzeye; Karadenizi de geçerek Kiev’e gidip orada güzel vakit geçirebilir,Kiev’in tarihi yerlerini gezebilirsiniz.Ukrayna,Türkiye’den gelen yolculardan vize istememektedir.

ÜRDÜNE VARIŞ

Ürdün T.C vatandaşlarından üç aya kadar vize istememektedir.Dolayısıyla hava limanında kendinizi ifade ettikten sonra kolayca pasaport kontrolunden geçebilirsiniz.

Hava limanında çeşitli ulaşım araçları bulunmakla birlikte;en uygunu Türkiye’deki havaş benzeri havalimanı otobüsleridir. 3,5 dinar ödeyerek Amman şehir merkezine gidebilirsiniz.Taksiler ise pahalı.Nitekim havalimanından Amman’a 20 dinar tutmakta.Yani 85 lira civarında birşey ödemeniz gerekecek.Dolayısıyla tavsiye etmiyoruz.

AMMANDA YAŞAM

Amman 2014 nufus sayımlarına göre dört milyonun üzerinde bir nüfusa sahiptir.Şehir geniş bir alana yayılmış olup oldukça güvenli bir şehirdir.

Şehirde yerli halkın duvar olarak adlandırdığı sekiz ana kavşak bulunmakta.Bu duvarları bilirseniz Ammanı cok daha kolay keşfedebilirsiniz.

Kiralar ve yurtlar Türkiye’dekinden cok farklı olmakla birlikte konumuna göre ev ve yurt fiyatları arasında uçurum bulunmaktadır.Ancak ev veya yurt arkadaşı bulmanız halinde biraz daha uygun hale gelmektedir.Mesela ürdün üniversitesi civarında tek kişilik bir yurt odası en az 170 dinardır.(erkek yurdu) Maalesef bu fiyatın içine yemek dahil değil.(yurtlarda ufak bir mutfak olur ve yemeğinizi kendiniz hazırlarsınız)Dolayısıyla bir arkadaşla yurt odası kiralamınız en makuludur.(tahminen kişi başı 100 dinar olur.)

Ammiceyi veya pratiğini gelistirmek isteyen öğrenciler genelde arap öğrencilerle kalmayı tercih etmekle birlikte bazı sıkıntılar yaşayabilmektedirler.Bu sıkıntıların temeli genelde kültürel olmakla birlikte şahsi sorunlardan da kaynaklanabilmektedir.

Ammanda toplu taşıma pek gelişmemiş olup ulaşım genelde taksilerle ve minibüslerle sağlanmaktadır.

Ammanda Avm denilen’’mall’’ler oldukça meşhurdur.Mekke Mall,City Mall,Sameh Mall...etc

Avmleri sevmiyorsanız ve biraz daha tarihi bir yere gitmek istiyorsanız Amman’ın kalbi olan Vasadu-l Beled’e gidebilirsiniz.Orada Haşimi Lokantasında ürdünün milli yemeği olan ful ve felafilin tadına bakabilir ardından tatlınızı yiyebilirsiniz.Tatlıdan sonra assırcı diye adlandırılan taze meyve kokteyli satan dükkanlardan kokteylinizi alabilir ve hemen vasadul beledin göbeğinde bulunan Roma Antik Anfisi’nde kokteylinizi yudumlayabilirsiniz.

Ürdün Üniversitesi ve kayıt süreci

Ürdün’e geldikten sonra yapmanız gereken ilk iş, üniversitenin uluslararası ilişkiler kordinatörlüğüne gitmektir.Her üniversitenin bir kordinatörü var.Onlar size ne yapmanız gerektiği hakkında ya bilgi verecek ya da türkçe bilen bir kaç öğrenciyi kayıt işlemlerinde yardımcı olmak için görevlendireceklerdir.

Kayıt işlemlerinden sonra ders seçme aşaması var.Ders seçiminden sonra derslere başlayabilirsiniz.

Üniversitede bilinmesi gereken hususlar;


  • En fazla altı ders alınabilmekte.

  • Avrupa kredilendirme sistemi(AKTS) bulunmamaktadır.

  • Sınıf sistemi olmayıp her derste sınıf arkadaşlarınız değişecektir.

  • Dersler genelde birer saat olup her ders toplamda üç saat alınmaktadır.

  • Üniversitede çan sistemi var.

  • Bazı dersler iki vize bir final,bazılarıda bir vize bir finaldir.

  • Vizeler 30 puan,finaller 50 puan ve kanaat notu 20 puandır.

  • Derslerde genelde fusha olmakla birlikte,ammice konuşan hocalar da bulunmaktadır.

  • Kampüs oldukça kalabalık olmakla birlikte  adım başı türkiyeden gelen öğrencilerle karşılaşma ihtimaliniz oldukça yüksektir.Çok sayıda öğrenci çeşitli programlar kapsamında her yıl Ürdün’e gelmektedir.Ayrıca çinli,malez,tayland ve singapurlu öğrencilerin sayısı azımsanmayacak kadardır.Hatta bazen sınıfınızda arap olmayan öğrenci sayısı çoğunlukta olabilmektedir.


Üniversitenin oldukça güzel ve büyük bir kütüphanesi bulunmakta oradan temel kaynaklara ulaşabilirsiniz.

Son olarak Ürdün arapçasını geliştirmek isteyen öğrenciler için oldukça avantajlı bir yerdir.Halk genel olarak Türkiye’den gelen öğrencilere ilgi duymaktadır.Dolayısıyla sokakta çok rahat bir şekilde arkadaş edinebilir ammice öğrenebilirsiniz.Okulda kitaplar zaten fusha oldukları için ister istemez fushanız gelişecektir...

Not;Mevlana Programı Ürdün için aylık 850 tl burs vermektedir.Toplam bursun yüzde sekseni(2720 tl) gittikten on beş gün içinde hesabınıza yatırılır geri kalan kısmı ise döndükten sonra ödenir.