Ürdün İzlenimleri 2

İzlenimler / Elif Büşra Aygün 

 Ders Seçimleri

Ürdün Üniversitesinde ders seçimleri, İstanbul Üniversitesinden farklı. Ürdün Üniversitesinde istediğiniz sınıftan istediğiniz dersi seçebiliyorsunuz. Yani ders programını okul değil kendiniz ayarlamış oluyorsunuz. Doğal olarak öğrenciler dersi hocalarına göre seçiyor ki bence bu yabancı öğrenciler için önemli bir ayrıntı. Çünkü bazı hocalar fusha ders anlatırken bazıları ammice ders anlatıyor.

Bir diğer konu burada bir dönemde en fazla 6 ders seçilebiliyor. Ama benim İstanbul’da bu dönem 8 dersim vardı. Ve bize gelmeden önce birçok defa ders seçimi yaptırıldı. En son 4 ders seçmem gerektiği söylendi. Ama ben buraya geldiğimde bütün derslerimi değiştirdim. Bu konuda koordinatörlüğün önce kendisini ardından öğrencileri bilgilendirmesi gerekiyor. Ayrıca Ürdün’de akts sistemi yok ve değişim programlarında akts dikkate alınıyor. Aynı zamanda çan sistemi uygulanıyor. Bizde çan sistemi olmadığı için döndüğümüzde notlarımız geçirilirken sıkıntı olacağını düşünüyorum. Biz derslerimizi seçerken İngilizce hazırlanmış olan bir programdan seçmiştik ve bu listede ders isimleri, kısaca içerikleri ve ders kodları yer alıyordu ama buraya geldiğimizde başka bir programdan seçtik. Programa Ürdün Üniversitesinin internet sayfasından ulaşılabiliyor. http://reg.ju.edu.jo/oldindexpage.html. Şu anda ders seçim süresi bittiği için bu sayfa kapalı. İşaretlemiş olduğum yerden ders programı açılıyor.

elif1

Bu sayfayı açtığımızda karşımıza çıkan sayfadan bölümümüzü seçtikten sonra ara tuşuna basıyoruz. Böylece ders programı karşımıza çıkıyor.

elif2

Şimdi ders programı açılmadığından ben bu dönem derslerimi seçtiğim programın bir örneğini paylaşıyorum.  Ders programında sağdan sola doğru sırasıyla sütunlarda dersin kodu, şube numarası, dersin adı, dersin kredisi, dersin günleri, ders saatleri, dersin yeri, dersin hocası ve dersin açık veya kapalı olma durumu ile ilgili bilgiler var. Dersler genel olarak ya Pazar-Salı-Perşembe günleri ya da Pazartesi-Çarşamba günleri oluyor. Haftanın üç günü( Pazar-Salı-Perşembe) olan dersler 1 saat, iki gün (Pazartesi-Çarşamba) olan dersler 1,5 saat oluyor.  Böylece derslerinizin günlerini ve saatlerini de siz belirlemiş oluyorsunuz. Harfler günleri temsil ediyor;

ح- ث- خ)) Pazar-Salı-Perşembe

(ن- ر) Pazartesi- Çarşamba

Bazı fusha ders anlatan hocaların isimleri;

د. يحي جلال

د.زياد العبادي

د.ابراهيم برقان

د.حاتم التميمي

د.عارف حسوني

د. نبيل عمري

Ama hocalar değişiyor yani gelen arkadaşlar ders seçmeden önce burada okuyan öğrencilerden hocalar hakkında bilgi alırlasa çok daha iyi olur onlar için.Bir diğer nokta derslerin kontejyanın dolması ya da dolmaması durumuna göre derslerin kapanması. Ders seçimi başladıktan sonra kapanmaya başlıyor.

elif3

Ben ders seçerken burada kalıcı olarak okuyan arkadaşlardan yardım aldım birçok kere ders seçmem ve değiştirmem gerekti. Şu an için  İlahiyattan iki dersim var. Bunlardan biri Arapça Tefsir dersi hocası Dr. Hatim Temimi. Kendisi fusha anlatıyor ve çok iyi bir hoca. O yüzden bu dersi önerebilirim. Fakat seneye burada olmayacakmış. Diğer dersim İngilizce Islamic Culture dersi. Dersin hocası Emced Korşe. İngilizcesi akıcı ve anlaşılır dersi de keyifli geçiyor, İngilizce ders almak isteyen öğrencilerin seçmesini tavsiye ediyorum. Bunlar dışında buraya gelen değişim öğrencileri genel olarak Nizamul İslam, Seqafetul İslam, Siyer, Usulul İman gibi dersleri seçiyorlar. Gelen arkadaşlara dersler Arapça olduğu için kendilerini çok zorlamayacak dersler seçmelerini ve ÖZELLİKLE hocalara dikkat etmelerini tavsiye ediyorum.

Yolculuk - Varış - Kalacak Yer

Bütün bunlar bizim sorumluluğumuzda. Yani sadece okullar anlaşıyor ve burs veriliyor kalan işlemler öğrenciye kalıyor. En azından kalacak yerin ayarlanması gerektiğini düşünüyorum. Örneğin Marmara İlahiyat, Ewan dil enstitüsü ile anlaşmış ve öğrencileri oranın evlerinde kalmakta. Bildiğim kadarıyla İstanbul Üniversitesinin de aynı kurumla anlaşmaları var böyle bir ayarlama bizler için de yapılabilir. Çünkü okulun yurduna girmek çok zor burada ve özel yurtlar da şartlarına göre pahalı. Ve burayı hiç bilmeyen bir insan için de yurt bulmak ayrı bir sıkıntı.

Dil Kursu

Arapça konusunda özellikle benim gibi İngilizce ilahiyat okuyan öğrenciler buraya geldiğinde zorlanabilir. Burada üniversitenin dil merkezi var. Ve değişim öğrencileri buradan yararlanabilmekte. Ben bunu tesadüfen öğrendim. Ve yaklaşık 2,5-3 hafta geç başladım. Ama böyle bir imkandan kimsenin haberi yok. Benim gibi Arapçada eksiği olan öğrencilerin gitmesi gerektiğini düşünüyorum. Ve bu önceden bilinirse ders seçimleri de ona göre yapılır. Yani İlahiyatta ders seçmeden önce dil merkeziyle konuşulursa daha iyi olur. Dil merkezine kayıt olmadan önce sizi bir sınava tabi tutuyorlar ve sınav sonucuna göre sizi seviyenize uygun bir sınıfa yerleştiriyorlar. Toplamda sekiz kur var. Kurlara göre dersler ve kaynaklar değişyor. Dersler hafta içi her gün 09.00-13.00 arası yapılıyor. Dinleme, gramer, konuşma, okuma ve ammice dersleri mevcut.