19 - 21 Aralık 2014, Sahn-ı Seman'dan Darülfünun'a Osmanlı'da İlim ve Fikir Dünyası

SAHN-I SEMÂN’DAN DÂRÜLFÜNÛN’A

OSMANLI’DA İLİM VE FİKİR DÜNYASI: ÂLİMLER, MÜESSESELER VE FİKRÎ ESERLER -I-

İSTANBUL’UN FETHİNDEN SÜLEYMANİYE MEDRESELERİNİN KURULUŞUNA KADAR

OTTOMAN SCHOLARSHIP FROM SAHN-I SEMĀN TO DĀRÜLFÜNŪN:

SCHOLARS, INSTITUTIONS AND INTELLECTUAL PRODUCTS -I-

FROM THE CONQUEST OF ISTANBUL TO THE ESTABLISHMENT OF THE SÜLEYMANİYE MADRASAS

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ KONFERANS SALONU

Adres: İskenderpaşa Mahallesi, Kavalalı Sokak, no: 1, Fatih İstanbul

sahniseman.istanbul.edu.trsahniseman2014@gmail.com

PROGRAM/PROGRAM

19 ARALIK CUMA/FRIDAY 19 DECEMBER

PROTOKOL KONUŞMALARI/OPENING SESSION (09:00-09:30)

AÇILIŞ KONUŞMALARI/KEYNOTE SPEECHES (09:30-11:45)

(09:30-10:30) Cemal Kafadar, “Fatih Sultan Mehmed Döneminde Osmanlı Kültür Politikalarının Dönüşümü ve Medresenin Değişen Çehresi/The Reorientation of Ottoman Cultural Policies Under Sultan Mehmed II and the Changing Face of the Medrese”

10:30-10:45 Ara/Break

(10:45-11:45) F. Jamil Ragep, “Astronominin Değişen Yüzü (1200-1500)/The Changing Face (hay’a) of Astronomy 1200-1500 CE”

I. OTURUM/SESSION:

FETİH SONRASI OSMANLIDA BİLİM

SCIENCE IN THE OTTOMANS AFTER THE CONQUEST

(14:00-15:30)

Oturum Başkanı/Chairman: F. Jamil Ragep

Sally Ragep, “Osmanlı Topraklarında Teorik Astronomi Tedrisatı/The Teaching of Theoretical Astronomy in Ottoman Lands”

Robert G. Morrison, “Fatih Sultan Mehmet ve II. Bayezid’in Hizmetindeki Musevi Alimler/Jewish Scholars at the Courts of Sultan Mehmet II and Sultan Bayezit II”

Şermin Kalafat, “Saray Dilinden Bilim Diline: Osmanlı Türkçesinin Üst Dil Oluşum Algısında Türkçenin Bilim Dili Olarak Yeri/From Royal to the Scientific Language: The Significance of Turkish as the Language of Science in the Formation Process of Ottoman Turkish as a Meta-Language”

II. OTURUM/SESSION

EĞİTİM VE DİL İLİMLERİ

EDUCATION AND LANGUAGE

(15:45-17:45)

Oturum Başkanı/Chairman: Abdurrahman Özdemir

Ayşe Zişan Furat, “Fetih Sonrasında Osmanlı Eğitim Anlayışının Şekillenişi: Klasik Dönem Müderrislik İmtihanları/Formation of the Ottoman Perception of Education after the Conquest of Constantinople: Mudarris Qualification Exams in the Classical Period”

Ali Benli, “Fatih Dönemi Âlimlerinden Musannifek (ö. 875/1470) ve Nahiv Usulüne Dair Görüşleri Üzerine Bir Değerlendirme/Musannifek (d. 875/1470) who is a Scholar of the Era of Mehmed II and a Survey on his Arabic Grammar Methodology”

Sultan Şimşek, “Sahn-ı Semân Medreseleri’nde Arap Belağatının Öğretimi ve Sekkâkî’nin Miftâhu’l-ulûm’u/The Significance of Balagha (rhetoric) in Sahn-ı Semān Madrasas and Miftāh al-Ulūm by al-Sakkākī”

Mehdin Çiftçi, “Sofu Mehmed Paşa Dârülhadisi ve Osmanlı Eğitim Sistemi İçerisindeki Yeri/Sofu Mehmed Pasha Dāru’l-Hadith and It’s Significance in the Ottoman Education System”

20 ARALIK CUMARTESİ/SATURDAY 20 DECEMBER

III. OTURUM/SESSION:

TEFSİR VE HADİS

TAFSIR AND HADITH

(09:00-11:00)

Oturum Başkanı/Chairman: Zekeriya Güler

Mehmet Çiçek, “Teftâzânî’nin Keşşâf Hâşiyesine Hâşiyesi Bağlamında Ali Kuşçu’nun Şerhçiliği/Ali Qushji and his Sharh (commentary) Methodology in the Context of his Hāshiyah (gloss) on Taftāzānī’s Hāshiyah of al-Kashshāf

Ziyad Aziz Alrawashdeh, “Sahn-ı Semân’ın Arap Müderrisleri: Şeyhülislâm Alâüddin el-Arabî Örneği/Arab Teachers of Sahn-i Semān and the Case of Sheikh al-Islām Alāuddin al-Arabī”

Abdullah Taha İmamoglu, “Taşköprîzâde’ye Göre Hadis İlmi ve Letâifü’n-Nebî Adlı Kırk Hadis Risalesinin Tahlili/Hadith Studies According to Taşköprīzāde and an Analysis on His Collection of Forty Hadiths, Latāif al-Nabī

Mustafa Celil Altuntaş, “Osmanlı Hadis Eğitiminde Meşâriku’l-Envâr/Mashāriq al-Anwār in Ottoman Hadīth Education”

IV. OTURUM/SESSION:

RİYÂZÎ İLİMLER

MATHEMATICAL SCIENCES

(11:15-13:15)

Oturum Başkanı/Chairman: İhsan Fazlıoğlu

Taha Yasin Arslan, “Osmanlıların Mîkat İlmine Katkıları: Mîzânü’l-kevâkib Örneği/The Ottoman Contribution to ‘Ilm al-Mīqāt: Mīzān al-Kawākib

Hasan Umut, “Risâle der-i İlm-i Hey’e’den el-Fethiyye’ye: Bir Metnin Osmanlı Dünyasında Dönüşümü/From Risāla dar ʿilm alhayʾa to alFathiyya fī ʿilm alhayʾa: Transformation of a Text in the Ottoman World”

Ahmet Tunç Şen, “15. Yüzyıl Sonu ve 16. Yüzyıl Başı Osmanlı Ulema Sınıfı ve İlm-i Nücum Faaliyetleri/Ilm al-Nujum Studies and the Ottoman Ulama in the Late 15th and Early 16th Century”

Mehmet Arıkan, “Semâniye’den Süleymaniye’ye Osmanlı Ülkesinde Hendese/From Semāniye to Süleymaniye: Handasah in the Ottoman State”

V. OTURUM/SESSION:

KELAM/FELSEFE I

KALAM/PHILOSOPHY I

(14:30-16:00)

Oturum Başkanı/Chairman: Ömer Mahir Alper

Tahsin Görgün, “Osmanlı Düşüncesi (ilim ve fikir) Tarihi Nasıl Yazılır? Hayâlî’in Şerhü’l-Akâid Hâşiyesi Üzerinden Bazı Tespit ve Teklifler/How to Write the History of Ottoman Thought? Remarks and Suggestions in Regard to Khayālī’s Hāshiyah of Sharh al-Aqāid

Ömer Türker, “‘Eşyanın Hakikatini Bilmek’ Ne Anlama Gelir? Hayâlî Hâşiyesi’nden Mülhem Bir Analiz/What Does it Mean to ‘Know the Essence of Things’? An Analysis Inspired of Khayālī’s Hāshiyah

Veysel Kaya, “Molla Hüsrev’in (ö. 885/1480) İlm-i Kelâm’a Yaklaşımı: O Bir Kelâm Karşıtı Mıydı?/Molla Khusraw’s (d. 885/1480) Approach to Islamic Theology: Was He an Opponent of Kalām?”

VI. OTURUM/SESSION:

KELAM/FELSEFE II

KALAM/PHILOSOPHY II

(16:15-17:15)

Oturum Başkanı/Chairman: Ömer Mahir Alper

Osman Demirci, “Fatih Dönemi Osmanlı Medreselerinde Okutulan Kelam Metinlerinin Tercih Edilme Nedenleri Üzerine/On the Criteria for Selecting Kalam Texts in the Curriculum of Madrasas (the Era of Mehmet II)”

Mehmet Fatih Arslan, “Ali Kuşçu’nun Vücûd-ı Zihnî Tasavvuru/Ali Qushji’s Conception of ‘Mental Existence’”

21 ARALIK PAZAR/SUNDAY 21 DECEMBER

VII. OTURUM/SESSION:

FIKIH

ISLAMIC LAW

(09:15-11:15)