I. Uluslararası Tarihi, Edebi ve Kültürel Açıdan Osmanlı Mezar Taşları Sempozyumu
I. Uluslararası Tarihi, Edebi ve Kültürel Açıdan Osmanlı Mezar Taşları Sempozyumu 26 Ocak 2019 Cumartesi günü yapıldı. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile Eyüpsultan Belediyesine bağlı Eyüp Sultan Araştırmaları Merkezi (eysam.org) tarafından ortaklaşa düzenlenen sempozyuma Kosova, Bulgaristan, Doğu Türkistan, Ürdün ve Yemen’den de konusmacılar iştirak etti.
Eyüpsultan Belediyesi Başkanlık Binası Mehmet Akif Ersoy Salonunda düzenlenen sempozyum üç oturum halinde gerçekleşti. Açılış konuşmasını Strateji Geliştirme Müdürü İrfan ÇALIŞAN yaptı. Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi AYDIN’ın ve Eyüpsultan İlçe Kaymakamı Abdullah DÖLEK’in de birer konuşma yaptığı programın ilk oturumunda Eyüp Mezar Taşları anlatıldı.
Eyüp Sultan haziresindeki mezar taşları üzerine İstanbul Üniversitesi Teknoloji Transfer Merkezi onaylı araştırma projeleri yürüten ve proje kapsamında ilgili sempozyumu düzenleyen Dr. Öğr. Üyesi Reyhan ÇORAK ve Dr. Öğr. Üyesi Hatice ARSLAN SÖZÜDOĞRU ilk oturumda birer tebliğ sundular. Oturum Başkanlığı İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcı Doç. Dr. Ali ÖZTÜRK tarafından yapılan birinci oturumda Dr. Öğr. Üyesi Hatice ARSLAN SÖZÜDOĞRU, Eyüpsultan Türbesi A Haziresinin Şahideleri’ni, Dr. Öğr. Üyesi Reyhan ÇORAK Eyüpsultan Türbesi B Haziresinde Bulunan Mezar Taşları’nı anlattılar. Sanat Tarihçisi Hülya Yalçın da Eyüp Sultan’ın sanat tarihimizdeki yeri hakkında bilgi verdi.
Prof. Dr. Ahmet Sacid AÇIKGÖZOĞLU’nun oturum başkanlığında yapılan İkinci Oturumda, Balkanlarda Osmanlı Mezar Taşları Örnekleri konu edildi. Doç. Dr. Nuridin Ahmeti; Kosova, Opoya Kazasında Bulunan Mezar Taşları ve Örnekleri’ni, Doç. Dr. Sadık Mehmeti, Kosova'da Osmanlı Döneminde Yazılmış Olan Mezar Taşları: Önemi, Bugünkü Halleri ve Değerlendirmeleri konulu tebliğlerini sundular. Dr. Hatixe Ahmedi de Kosova'da Presova Haziresindeki Mezar Taşları başlıklı tebliğini sundu. Ayrıca Cemal Hatip de mezar taşları hakkında değerli bilgiler verdi.
Prof. Dr. Kerim BULADI başkanlığında gerçekleştirilen son oturumda Orta Doğu-Uzak Doğu-Türk/Osmanlı Mezar Taşları konu edildi. Dr. Öğr. Üyesi Ziyad Alrawashdeh Osmanlı Şeyhülislamı Alaaddin el-Arabi Şahidesinin Tespiti ve Eserlerinin İncelenmesi başlıklı tebliğini sundu. Muhammed Emin UYGURİ, Kadim Türk Geleneğinde Mezar Taşı Kültürü: Uygur Türklerinde Kabir Medeniyeti Örneğini ve Zeki el- Haşimi de Hattat Sami Efendi'nin Yazdığı Şahideleri anlattılar.
Büyük bir ilgiyle takip edilen sempozyum kapanış oturumuyla sona erdi.