Ramazan Hilali Gözlem Programı Gerçekleştirildi

Ru'yet-i Hilal Ramazan Programı Büyük Bir Katılımla Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri, Ramazana farklı bir organizasyonla girmiş oldu. Üniversite Kulübü olan "Gençlik ve Sosyallik Kulübü" tarafından organize edilen Ramazan Hilalini Gözlemleme programı kapsamında katılımcı gençler edinmiş olduğu teorik bilgileri pratikte de tecrübe etmiş oldular.

İstanbul Üniversitesinin Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezinde düzenlenen programda Doç. Dr. Hasan H. Esenoğlu tarafından Ramazan Hilaline dair bilgilendirici ve öğretici sunumlar gerçekleştirildi. Program kapsamında öğrencilerin İlahiyat misyonu tarafından edindiği teorik bilgileri, pratikte de tecrübe etmeleri mümkün kılındı.

Programın Birinci Ayağı: Kadim Dönemde Ru'yet-i Hilal

Programın ilk ayağı Kadim dönemde Ramazan Hilalini Gözlemleme konsepti üzerine Beyazıt Yangın Kulesinde gerçekleştirildi. Kadim dönemde günümüzdeki gibi astronomik aletler olmadan çıplak gözle rasadın mümkünatı üzerinde bilgi alış verişi gerçekleştirdi. Bu bağlamda İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. İsmail Latif Hacınebioğlu kadim dönemdeki uygulamalardan bahsederek meselenin matematiksel yönünü vurguladı.

Programın İkinci Ayağı: Modern Dönemde Ru'yet-i Hilal

Günümüz imkanları bağlamında gerçekleştirilen astronomik çalışmalar arasında Ramazan Hilali ayrı bir öneme sahip. Programın ikinci ayağı olan Modern Dönemde Ramazan Hilalini Gözlemleme konsepti İstanbul Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezinde Doç. Dr. Hasan H. Esenboğa koordinatörlüğünde gerçekleştirildi.  Kur'an-i Kerim bağlamında Ru'yet-i Hilal meselesine dair bilgilendirici bir sunum, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim görevlisi Doç. Dr. M. Selman Çalışkan tarafından ortaya konuldu.

Program bağlamında Ay'ın evreleri, astronomik çalışmalar, din uzay ilişkisi, Kur'an-i Kerim bağlamında bilimsel çalışmalar gibi birçok konunun üzerinde fikir alışverişi sağlandı. Program kapanışında İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Necmettin Gökkır tarafından da meseleye dair önemli izahlar yapıldı. Prof. Dr. İsmail Latif Hacınebioğlu, programın manevi mimarı Gelenbevi İsmail Efendi’nin (v. 1790) bu uğurdaki çalışmalarından örnekler zikrederek programın temelinde birçok önemli çalışmanın bulunduğunu, literatürün bu bağlamda oldukça geniş olduğunu zikretti. Tüm bu çalışmaları Kur'an-i Kerim'in bir emri olarak algılamanın önemi üzerinde durarak meseleyi izah etti.

Son olarak program arazide çıplak gözle yıldız gözlemi uygulamasıyla son buldu.