Kütüphane
Fakülte Kütüphanesi
Kütüphanemizin Mahiyeti
Genç ve dinamik bir yapıya sahip olan kütüphanemiz günden güne kitap, dergi, ansiklopedi, sözlük vb. akademik mahiyetteki kaynak ve eserler ile güçlenmektedir. Kütüphanemizde 2000 civarında Osmanlı dönemi basma eserlerin yanında 13.700 kitap, 3775 tez, 2000 cilt dergi, 700 ansiklopedi ve sözlük mevcuttur. Kütüphanemiz araştırmacıların destekleri, satın alımlar ve bağışlar yoluyla mevcut halini üç katına çıkarmayı hedeflemektedir.
Kalite Politikamız
Zengin kitap ve dergi koleksiyonumuzu her geçen gün çoğaltacak, güçlü teknik donanımımızla teknolojik değişime uyum sağlama becerimizi sürdürecek, verdiğimiz hizmetin kalitesini, her zaman daha iyisi olacağı inancı ile sürekli iyileştirecek, örgütsel ve yönetsel becerilerimizi işbirliği ve dayanışma kültürümüzle çoğaltacak, çalışanlarımızın nitel ve nicel olarak yeterli olması için gerekli her türlü çabayı harcayacak, çalışanlarımızın sürekli eğitimini destekleyecek eğitim programları ile çalışanların etkinliğini artıracak, fiziksel ortamımızın güvenli, emniyetli ve yeterli olması için gerekli kaynakların ayrılmasını sağlayacak biçimde hizmet vermektir.
Kütüphane Kuralları
- Kütüphanemiz esasen araştırma merkezi olarak hizmet vermektedir. Bununla birlikte öğrencilerin bireysel çalışmalarına da imkan tanımaktadır.
- Kütüphanede cep telefonu kullanılmamalıdır.
- Kütüphaneye şişelenmiş su dışında içecek ve yiyecek getirilmemelidir.
- Sessiz olunmalı ve diğer kullanıcıları rahatsız edecek davranışlardan kaçınılmalıdır.
- Özel eşyalarını kütüphanede kaybolmasının sorumluluğu kütüphaneye ait değildir.
- Ödünç alınan kitaplar belirlenen süreler içerisinde kütüphaneye iade edilmelidir.
- Kitap ve diğer materyallerin izinsiz olarak fotoğrafları çekilmemelidir.
Kütüphane Kılavuzu
İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi, öğrencilere, akademik personele ve araştırmacılara hizmet vermektedir. Kütüphaneye internet ortamında ulaşım mümkündür. Kitap, tez ve dergilerin veri girişinde “İÜ Kütüphane Otomasyon Yazılımı” (SirsiDynix) kullanılmaktadır.
İstanbul Üniversitesi’nin Katalog Sisteminin Kullanılması
SirsiDynix olarak adlandırılan kütüphanedeki elektronik katalog sistemi, gerek kampüs içinden gerekse dünyanın herhangi bir köşesinden kütüphane kataloğuna erişim sağlar. Bu katalog sayesinde kütüphanede bulunan kitap ve diğer yayınların detayları görülebilir. Araştırılan konuyla ilgili elde edilmiş verilerin azlığına veya çokluğuna göre yalnızca konu başlıkları doğrultusunda genel bir araştırma yapılabilir
Katalog Üzerinden Araştırma Yürütmek
Kütüphanedeyseniz, kullanıcılar için ayrılmış tüm bilgisayarlardan, kütüphane dışındaysanız internet bağlantısı olan her yerden kataloğa erişilebilirsiniz.
SirsiDynix kütüphane yazılımı, kullanıcıların özellikle yazarın adının ve eserin başlığının bilindiği durumlarda aranılan kaynağa doğrudan erişimlerini sağlar. Diğer taraftan yazar adı veya eser başlığı gibi yeterli bilgilerin bulunmadığı durumlarda herhangi bir konu başlığı altında genel bir tarama imkanı sağlayarak aranılan esere ulaşmayı kolaylaştırır. Hangi başlıklar altında tarama yapılabileceğini görmek için tıklayınız.
Açık Erişimli Dergilerimiz
Dergi Adı | Araştırma Sahası | Link |
Oksident Dergisi | Dinler Tarihi | |
İslam Tarihi Araştırmaları Dergisi | İslam Tarihi | |
İslami İlimler Dergisi | İlahiyat | |
Darulfunun İlahiyat | İlahiyat | |
İslam Tetkikleri Dergisi | İlahiyat | |
Milel ve Nihal | Dinler Tarihi |
Okuyucu Hizmetleri
Kütüphanemiz açık raf sistemi ile hizmet sunulmaktadır. Kütüphanedeki eserlerden yararlanmak için gelen okuyucu aradığı eserin kütüphanede olup olmadığını, internet ortamında katalog taraması yaparak tespit eder. Eserin varsa yeri tespit edildikten ilgili raftan çalışmayı alıp faydalanabilir. Aldığı eserleri tekrar kitap rafına koymamalı, çalışma masasında bırakmalıdır. Okuyucu kütüphanede mevcut kitap ve dergilerden olan eserlerden 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu çerçevesinde yararlandırılır.
Ödünç verme hizmetleri
Kütüphane dışı hizmet sadece Fakülte akademik personeline 15 gün süreyle, en fazla 5 eser olmak üzere ödünç verilebilir. Öğrenciler ve diğer okuyucular ödünç kitap alamazlar. Eserlerden mesai saatleri içinde yararlanabilirler.
Oryantasyon
Fakültemize yeni katılan öğrencileri kütüphane hizmetleri, kuralları ve olanakları hakkında bilgilendirilir. Ayrıca çeşitli eğitim kurumlarından Kütüphanemizi tanımak amacıyla gelen tur talepleri de değerlendirilmektedir.
Kütüphane kaynaklarından etkin biçimde yararlanılmasını sağlamak amacı ile lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki öğrenci gruplarına kullanıcı eğitimleri verilmektedir.
İnternet
Kütüphanemizde öğrencilerimizin kullanımı için kesintisiz Wireless bağlantısı mevcut olup öğrencilerimiz kendi kullanıcı adreslerini ve şifrelerini alarak faydalanabilirler. Ayrıca öğrencilerimiz kendi bilgisayarlarında kablosuz internetten de yararlanabilirler.
Eser Bağışı
Kütüphaneye bağışlanan materyaller (kitap, dergi, CD-ROM vb.) koleksiyon geliştirme politikası kapsamında değerlendirilerek kabul edilmektedir. Kütüphane'nin koleksiyon geliştirme politikası Fakülte'nin eğitim, öğretim, araştırma alanları ve kültürel ihtiyaçları doğrultusunda belirlenmektedir.
Bağış yapılan materyallerin koleksiyon geliştirme ilkelerine uygunluğuna, Bağış ve Değişim Komisyonu tarafından, gerekli durumlarda ilgili uzmanlardan görüş alınarak karar verilmektedir. Kütüphane, bağış yapılan materyallerin koleksiyona eklenip eklenmeyeceği ve hangi bölümde yer alacağı konusunda karar verme sorumluluğu ve yetkisine sahiptir.
Kütüphane koleksiyonu için uygunluğuna karar verilen materyal teknik işlemleri yapıldıktan sonra koleksiyona eklenir, listesi tutulur ve bağış yapan kişiye ya da kuruma Fakültemiz adına teşekkür mektubu gönderilir.
Çalışma Saatleri
- Eğitim ve öğretim döneminde saat: 08:30-20:00, Diğer dönemde saat: 08:30-17:00 arasında.
- Danışma hizmeti Eğitim ve öğretim döneminde saat 08:30-20:00 Diğer dönemde saat: 08:30-17:00 arasında.
- Kütüphanemizde öğrencilerimizin kullanımı için kablosuz internet bağlantısı mevcuttur.
- Öğrencilerimiz kendi kullanıcı adresleri ve şifreleri ile ağa bağlanabilirler.
Milli Kütüphane'nin erişime açtığı elektronik kaynaklar hizmetidir. Bu hizmeti alabilmek için elektronik imzanız varsa e-devlet üzerinden e-üyelik yapabilir ve sisteme girebilirsiniz. Elektronik imzası olmayan araştırmacılar ise "Online Önkayıt" kısmından üyelik oluşturabilir ve daha sonra şifre edinebilirler. Milli kütüphaneye erişim için tıklayınız.
1. İSAM İlahiyat Makaleler Veri Tabanı
2. İSAM Türk Tarih, Edebiyat, Kültür ve Sanat Makaleler Veri Tabanı
3. İSAM Osmanlıca Makaleler Veri Tabanı
4. DergiPark
6. Türkiye Makaleler Bibliyografyası
7. Sobiad
8. Tr Dizin
9. TDK Süreli Yayınlar Veri Tabanı
10. IRCICA Farabi Dijital Kütüphanesi
11. İdealonline Süreli Yayın Veritabanı
12. Osmanlı Kitabeleri Projesi
13. SALT Online
15. Osmanlı Devleti Brüksel Elçiliği Arşivi
17. Hadislerle İslam Ansiklopedisi
19. Gazeteden Tarihe Bakış Projesi
22. Koç Üniversitesi Dijital Koleksiyonu
23. Vakıflar Genel Müdürlüğü Dergi Arşivi
24. Devlet Arşivleri
- http://ktp.isam.org.tr/ : Türkiye Diyanet Vakfı, İslam Araştırmaları Merkezi’ne ait olan bu sitenin kütüphane bölümünde Türkiye Kütüphaneleri Veri tabanı sekmesinden araştırma yapılabilir. Kütüphanede birçok eser ve makalenin dijital (pdf) nüshasına erişim yapılabilmektedir.
- http://ekitap.yek.gov.tr/ : Türkiye Yazma Eserler Kurumunun yayınlamış olduğu birçok eserin dijital (pdf) nüshalarının okunup indirilebildiği sitelerdir.
- http://www.yazmalar.gov.tr/katalog-tarama : Yurtiçi ve dışı 166 koleksiyon içerisinde arama yapılabilen bu sitede kitap isminin ya da müellifin ismi mümkün mertebe eksiksiz ve tam yazılması gerekmektedir. Belli başlı koleksiyonların pdflerinin de bulunduğu bu siteye üye olarak, “ücretsiz faydalan” sekmesinden ilgili eser talep edilip mail üzerinden kitabın pdfsine erişilebilir.
- https://dijital-kutuphane.mkutup.gov.tr/tr/manuscripts/catalog/advancedsearch : Ankara Milli Kütüphaneye ait bu sitede bulunan koleksiyonlar bir önceki sitede bulunsa dahi bu siteye ayrıca yine bakılması gerekmektedir. Zira bu siteye üye olunduktan sonra kendi bünyesinde bulunan koleksiyonların pdfsine, yıllık 1000 varak kotasıyla ücretsiz ve kolay bir şekilde ulaşılmaktadır.
- http://ataturkkitapligi.ibb.gov.tr/ataturkkitapligi/index.php?dil=tr&p=7&ID=0 : İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Taksim Atatürk Kitaplığı’nda bulunan 4.760 cilt eserin taramasının yapılabildiği bu sitede bütün yazma eserlerin çekimi tamamlanmış olup siteye üye olunduktan sonra ücretsiz indirme imkânı bulunmaktadır. Bu sitede arama Arapça harflerle kitabın orijinal dilinde yapılabilmektedir.
- Aşağıdaki siteler sırasıyla İstanbul, Marmara, Erzurum Atatürk Üniversitesi ve Türkiye’de bulunan hemen hemen bütün kütüphanelerin veri tabanının bulunduğu Ulusal Toplu Katalog’un adresleridir. Bu sitelerde de eşine rastlanmayan nadide eserler bulunmaktadır. Yazma eserlerle araştırma yapan araştırmacının bu sitelere de bakması gerekmektedir:
- http://wqf.me/: Siteye girildiği zaman sağ tarafında yazılan kütüphanelerin ekserisinin pdfsinin bulunduğu bu site yıllardan beri kapanmadan kendisinden istifade edilen bir kaynaktır. Bu sitenin ayrıca el yazma eser arama veri tabanı şu linktir:
- https://www.al-mostafa.com/: İçerisinden yurt dışında bulunan kütüphanelerden on binlerce yazma eserin bulunduğu bu site de uzun zamandan beri kapanmadan kendisinden istifade edilen dijital bir platformdur.
- https://www.al-furqan.com/manuscripts: Merkezi Londra’da bulunan Müessetü’l-furkan’a ait olan bu sitede yazma eserlerin pdfsi pek bulunmamaktadır. Lakin bu müessesenin yaptırmış olduğu dünyanın farklı bölgelerinde bulunan yüzlerce kütüphanenin kataloğu arasında arama yapma imkânı vermektedir. Aradığımız yazmanın yurt dışında başka kütüphanelerin birinde bulunup bulunmadığı hakkında araştırma yaparken bu siteye bakılması gerekmektedir.
- https://www.loc.gov/: Abd Meclis Kütüphanesi, 1800-2020 yılları arasında dünya üzerinde çekilmiş milyonlarca fotoğraftan müteşekkil arşivi.
- https://dspace.ankara.edu.tr/xmlui/discover?query=Servet-i+f%C3: Servet-i Fünun dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına ait arşivdir.
- https://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tutanak_dergisi_pdfler.birlesimler_gcv_meclis=11&v_donem=1: 1920-23 arası TBMM 1. Dönem gizli celse kayıtları arşivi
- https://www.un-ilibrary.org/: Birleşmiş Milletler bünyesinde yayınlanan tüm eserlere ulaşılabilecek bir arşiv
- http://www.nit-istanbul.org/kielarchive/index.php: Balkanlar'daki Osmanlı eserlerinin olduğu fotoğraf arşivi
- https://nisanyanmap.com/: Türkiye'deki tüm yer isimlerinin tarihi, eski adları ve değişimlerini inceleyebileceğiniz bir platform (Not: Ermeni çalışması olduğu için fetihler istila ve yağma olarak verilmiştir).
- https://www.metopera.org/: New York Metropolitan Operası, her gün eski bir performansın ücretsiz olarak erişime açıldığı müzik arşivi.
- https://www.openculture.com/: Çok sayıda telifsiz film, kitap, makale, fotoğraf arşivi ile çeşitli ücretsiz online kurslardan haberler veren geniş içerikli bir site.
- https://sanskritdocuments.org/scannedbooks/asiallpdfs.html : Antik Yunan, Mısır, Çin ve Asya üzerine yazılmış binlerce esere ulaşabileceğiniz bir platform
- https://www.hathitrust.org/digital_library : Dünyanın her yerinden yüzlerce üniversitenin ortak çevrimiçi kütüphanesi.
- https://www.cambridge.org/core/what-we-publish/textbooks : Cambridge Üniversitesi'ne ait bine yakın ders kitabına ulaşılabilecek bir arşiv
- https://www.oyez.org/: Hem sesli hem de yazılı olarak ABD'de görülen tüm dava kayıtlarına ulaşılabilecek bir arşiv sitesi
- http://gutenberg.org/ : Telif süresi dolmuş tüm eserlere e- kitap olarak ulaşabileceğiniz bir site.
- https://dspace.ankara.edu.tr/xmlui/handle/20.500.12575/60 : Geniş içerikli gazetelerin arşivlerinden biri.
- http://radio.garden/visit/istanbul/Jz9EFkDQ : Dünyanın çeşitli yerlerinden radyo dinleyebileceğiniz site. Farklı ülkelere ait radyolar aynı zamanda yabancı dilbilgisini geliştirmek isteyen araştırmacılar için bir fırsat sağlıyor.
Eserlerin Tamamen Dijital Nüshalarının Bulunduğu Siteler
- https://www.noor-book.com/ : Yaklaşık 120.000’in üzerinde Arapça eseri barındıran bir çevrimiçi kütüphanedir. İçerisinde İslam dünyasının klasik eserlerinin yanı sıra modern dönem İslâmî ilimlerin hemen her alanından birçok eseri içerisinde barındırmakta ve bu eserler çevrimiçi olarak hem okunup hem de indirilebilmektedir. Hatta bazı eserin yazmalarına bile ulaşmak mümkündür.
- https://archive.org/: Hemen her alandan birçok eserin okunup, indirilebildiği bir sitedir.
- https://waqfeya.com : Eserler içerisinde çevrimiçi ve uygulama programı aracılığıyla arama “shamela” (https://shamela.ws) programının içerisinde yer alan Hadis, Tefsir, Fıkıh, Kelam, İslam Tarihi, İslam Mezhepleri Tarihi vd. alanlardaki eserlerin indirildiği internet sitesidir.
Şiî Kaynak Siteleri
- http://ar.lib.eshia.ir/ : Mektebetü Medreseti’l-Fakâha: Özellikle Şiî-İmâmiyye’nin klasiklerinin hemen hepsinin bulunduğu ve eserlerin içerisinde kelime ve cümle bazlı arama yapılabilen, basılı nüshadaki sayfa numaraları ile uyumlu dijital kaynak sitesidir. Bu site eserleri indirmek için değil, okuma ve arama yapmaya uygundur.
- http://fazellankarani.com/persian/:Ayetullah Muhammed Cevâd Fâzıl Lenkerânî’nin İnternet Sitesi: Şîa’nın klasik ve modern dönem birçok eserinin dijital nüshalarının bulunduğu bir sitedir.
- http://shiaonlinelibrary.com/: Şiî eserlerinin çevrimiçi okunup indirilebileceği bir sitedir.
- http://alfeker.net/ : Şîa’nın İslamî ilimlerin hemen her alanında yazılmış klasik birçok eserin indirilebildiği bir sitedir.
- http://shiabooks.net: hadis, fıkıh, tefsir, akaid, siyer, lügat, edebiyat vd. klasik ve modern dönem bir Şîi eserin indirilebildiği bir sitedir.
- http://librarsaduq.blogspot.com : Şîa’ya ait klasik dönem birçok dinî eserin indirilebildiği internet sitesidir.
- http://alshia-school.blogspot.com/: Şîa’ya ait klasik dönem birçok dinî eserin indirilebildiği internet sitesidir.
Bazı Türkçe Siteler
- https://kurandanhayatayansimalar.tr.gg: Türkçe veya Türkçeye tercüme edilmiş hadis, tefsir, kelam, fıkıh, siyer, İslam tarihi, mezhepler tarihi, dinler tarihi, edebiyat, çocuk kitapları vd. birçok alanda eserin dijital nüshalarının indirilebildiği internet sitesidir.
- http://mezheplertarihi.blogspot.com: İslam mezhepleri tarihi alanındaki klasik ve güncel bir çok eserin mezheplere göre tasnifinin yapıldığı, varsa dijitalinin yer aldığı, mezhepler tarihi alanında güncel eserlerin hem mezhebe hem de hocaya göre takibinin yapılabildiği bir sitedir.
- https://tarihvemedeniyet.org/e-kutuphane/osmanlica-basma-eserler: Tarih ve Medeniyet Dergisi E-Kaynakları
- https://yazmaeserler.diyanet.gov.tr/ : Diyanet İşleri Başkanlığı Kütüphanesi
- https://kutuphane.istanbul.edu.tr/tr/content/e-kitaplar/e-kitaplar: İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi
- https://librarydigitalcollections.ku.edu.tr/collection/el-yazmalari: Koç Üniversitesi Yazma Eser Dijital Koleksiyonu
- https://e-library.ircica.org/IRCICA Farabi Dijital Kütüphanesi
- https://acikerisim.tbmm.gov.tr :TBMM Kütüphanesi Açık Erişim Sistemi
- http://onlineyayinevi.ankara.edu.tr:Ankara Üniversitesi Açık Erişim Sistemi
http://koha.ekutuphane.gov.tr/ Halk Kütüphaneleri E-Kitap Arşivi
https://kutuphane.ksu.edu.tr/yinanc.htm: Prof. Dr. Mükrim Halil Yinanç'In Kütüphanesi Türk Dil Kurumu Sözlükleri
http://digitalarchive.boun.edu.tr/: Boğaziçi Dijital Arşivi
- https://ekitap.ktb.gov.tr/: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı e-kitap
Çevrimiçi Sözlükler
E-Kaynaklar (Muhtelif Dijital Kaynaklar)
- 1 Mart 2002 tarihli 24682 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan esaslara göre üye olunarak araştırma yapılan Devlet Arşivleri tarama sistemi: https://katalog.devletarsivleri.gov.tr
- Kral Suud Üniversitesi'nin (Riyad, Suudi Arabistan) binlerce yazmayı erişime açtığı dijital kütüphane: https://makhtota.ksu.edu.sa
- Yale Üniversitesi'nde bulunan Beinecke Nadir Kitaplar ve El Yazmaları Kütüphanesi (New Haven, Connecticut ABD): https://beinecke.library.yale.edu/
- "Gazeteden Tarihe Bakış Projesi" kapsamında 1928-1942 yıllarını kapsayan yaklaşık 688 cilt, 55 başlık ulusal ve yerel gazeteden taranan 581106 görüntünün yer aldığı arşiv: http://nek.istanbul.edu.tr:4444/ekos/GAZETE/index.php
- Dünya çapında 10 binden fazla kütüphanenin koleksiyonlarına ulaşılabilen ve 2 milyardan fazla döküman bilgisi içeren WorldCat web hizmeti: https://www.worldcat.org/
- Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde oluşturulan, ülkemizde çeşitli veritabanlarında bulunan benzer kayıtların elektronik ortamda bir araya getirilmesi ve kütüphaneler arası kaynak paylaşımını sağlayan Ulusal Toplu Katalog: http://www.toplukatalog.gov.tr/index.php?cwid=2
- Katar Dijital Kütüphane'nin, ücretsiz olarak sunduğu eserlerin yer aldığı sitesi: https://www.qdl.qa/en Kütüphane arşivler, haritalar, el yazmaları, ses kayıtları, fotoğraflar ve çok daha fazlasını içeriyor.Dijital bir koruma havuzu ve erişim platformu olan HathiTrust Dijital Kütüphanesi: https://www.hathitrust.org/ Dünyanın birçok yerinde bulunan eserlere erişim sağlayan platformda çok sayıda Arapça el yazması da bulunuyor.
- Diyanet İşleri Başkanlığı Merkez Kütüphanesi Yazma Eserler koleksiyonuna ücretsiz erişim: https://yazmaeserler.diyanet.gov.tr Koleksiyonda İslam Medeniyetine ait birçok alanı içeren 7200 cilt eser bulunuyor. Bu eserler risaleleriyle birlikte 19500 sayısına ulaşmaktadır.
- Kazan'da (Tataristan) basılmış olan bine yakın eserin pdf'inin yer aldığı site: https://darul-kutub.com Eserlerin kataloğu: catalog.xlsx
- Almanya'nın en büyük araştırma kütüphanelerinden birisi olan The Saxon State and University Library Dresden (SLUB)'deki 353.404 cilt ve 1.8 milyondan fazla yazma, resim ve harita içerisinde birçok İslâmî eser bulunuyor: https://digital.slub-dresden.de/en/digital-collections/
- Binlerce Arapça yazma eserin bulunduğu bir elektronik kütüphane: (مكتبة المصطفى الإلكترونية): https://al-mostafa.com
- 122 farklı kütüphaneye ait 717.000 yazma ve matbu eserin bibliyografik künyelerinin yer aldığı Türkiye Kütüphaneleri Veritabanı başta olmak üzere çok önemli makale ve kitap pdflerinin yer aldığı İslâm Araştırmaları Merkezi: http://isam.org.tr
- CB Millet Kütüphanesi: Devasa arşivinin temellerinin atıldığı şu günlerde koleksiyonunda 2.000.000 basılı kitap, 12.500 adet basılı dergiye ait 2.000.000 sayı mevcut olan kütüphaneyi kuşkusuz dünyanın sayılı kütüphaneleri arasında göreceğiz. https://mk.gov.tr/
- Bielefeld Üniversitesi Kütüphanesi (Biefeld, Almanya) tarafından işletilen BASE (Bielefeld Academic Search Engine) 7.000'den fazla kaynaktan 150 milyondan fazla belge sunuyor. Dizine eklenen belgelerin yaklaşık %60'ının tam metinlerine ücretsiz olarak erişilebilyor. https://www.base-search.net/
- TÜBİTAK ULAKBİM çatısı altında, Türkiye'de yayınlanan akademik dergiler için elektronik ortamda barındırma ve editoryal süreç yönetimi hizmeti sunan, günlük ortalama 100.000 ziyaretçinin uğradığı ve pdf indirme imkânının bulunduğu DergiPark’ın sitesi: https://dergipark.org.tr/tr/
- Türk Dil Kurumunca yayımlanan Dîvânu Lugâti’t-Türk Tercümesi adlı dört ciltlik eserden yararlanılarak hazırlanan Dîvânu Lugâti’t-Türk Veritabanı: http://tdk.gov.tr/divanu-lugatit-turk-veri-tabani/
- 1997'den bu yana online olarak her hafta yeni belgeler eklenen ve bugün birkaç milyon belgeye erişim sunan Gallica Dijital Kütüphanesi (Fransa): https://gallica.bnf.fr/
- Binlerce Arapça eserin pdf'inin yer aldığı site: (الوقفية) http://www.waqfeya.com/
- Yalnızca akademik makaleler ve konularda arama yapan arama motoru: Google Scholar (Google Akademik) https://scholar.google.com.tr/
- Milli Kütüphane tarafından hazırlanan yeni Kütüphane Otomasyon Sistemi "Kaşif" üzerinden kitap, süreli yayın, kitap dışı materyal, yazma ve nadir eserlere ait bibliyografik künyeler üzerinden arama yapılabiliyor: https://kasif.mkutup.gov.tr/
- Türkiye Makaleler Bibliyografyası ve Cumhuriyet Dönemi Makaleler Bibliyografyası üzerinde yapılan çalışmayla "1923'ten Günümüze Makaleler" sloganıyla şu an için 5 bin dergideki 1 milyona yakın makale tek bir ara yüzde: http://makaleler.mkutup.gov.tr
- Görme engelliler için sesli kitaplar: https://konusankitaplik.mkutup.gov.tr Milli Kütüphane'ye bağlı olan ve mikrofon ile arama yapılabilen sisteme üye olmak gerekiyor.
- Milli Kütüphane bünyesindeki El Yazması Eserler, Süreli Yayınlar ve Kitap Dışı Materyallerin künye bilgilerini ve yüksek çözünürlüklü dijital poz dosyalarını içeren Dijital Kütüphane Sistemi: https://dijital-kutuphane.mkutup.gov.tr
- Gelişmiş arama ve filtre araçlarıyla milyonlarca kitap, harita, sanat eseri ve daha fazlasına erişim sağlayan Europeana Arşiv Sitesi: https://classic.europeana.eu/portal/en
- Birçok Arapça kitabın pdf formatında indirebileceği bir site: (شبكة مشكاة الإسلامية) http://www.almeshkat.com/
- Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yayın arşivinin pdf formatında indirilebileceği sayfa: https://www.vgm.gov.tr/yayinlar/dergi-arsivi?Page=1
- Sadece Kafkasya'da değil, aynı zamanda tüm Avrupa kıtasında ve tüm dünyada tanınmış en büyük ulusal kütüphanelerden birisi olan Azerbaycan Milli Kütüphanesi'ne bağlı dijital katalog: http://ek.anl.az/search/query?theme=e-kataloq
- 1996'da oluşturulmaya başlanan ve yaklaşık 20 milyon kitap ve metni barındıran ücretsiz arşiv sitesi "Internet Archive": https://archive.org
- Mısır Üniversiteleri Kütüphaneleri tarafından oluşturulan, araştırmacıların yüksek lisans ve doktora tezleri, dergiler ve elektronik dersler gibi kaynaklara erişimini sağlayan consorsiyum: (Egyptian Universities Library Consortium) http://srv2.eulc.edu.eg
- Yaklaşık 36.000 nesneyi kapsayan Walters Sanat Müzesi'nin çevrimiçi birçok sanat koleksiyonuna ait yüksek kaliteli dijital görüntülerinin indirilebildiği sitesi: https://art.thewalters.org
- Koç Üniversitesi'nin, el yazması eserler, fotoğraflar, haritalar, gazeteler ve daha fazlasının bulunduğu ve 210.000'den fazla dijital görüntüye erişimin sağlandığı kütüphanesi: https://librarydigitalcollections.ku.edu.tr/en/
- İslâm kültürü ve medeniyetine dair çok önemli projelere imza atan İSAM kütüphane, arşiv ve dokümantasyon birimiyle araştırmacılara çok önemli hizmetler sunuyor. Kütüphane katalog taramada vazgeçilmez bir mevkii bulunan kurumun sitesi: http://isam.org.tr
- Ankara Üniversitesi Yazma Eserler Kataloğu: http://yazmalardtcf.ankara.edu.tr Sistemde yer alan eserlerin geniş özelliklerine ve görüntülerine ulaşmak için sisteme üye olmak gerekiyor.
- Birçok yazma ve matbu Arapça kitabın bulunduğu forum: (الألوكة) https://majles.alukah.net/ Binlerce yazma eser, makale, harita ve gazetenin görüntülerinin bulunduğu Berlin Eyalet Kütüphanesi [Staatsbibliothek zu Berlin (SBB)] dijital kataloğu: https://digital.staatsbibliothek-berlin.de/
- Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olan e-kitap: https://ekitap.ktb.gov.tr Sitede Edebiyat, Halk Bilimi, Kültür, Kültürel Miras, Sanat ve Tarih alanlarında pdfler bulunuyor.
- Pdf ve ePub formatlarında erişim hizmeti sunan Diyanet İşleri Başkanlığı Dijital Yayınlar sayfası: https://diniyayinlar.diyanet.gov.tr/sayfa/447
- İSAM tarafından İstanbul Kadı Sicilleri Projesi kapsamında Osmanlı araştırmaları açısından büyük öneme sahip olan Osmanlı mahkeme defterlerinden 40 defterin günümüz Türkçe’sine aktarılarak aslî nüshaları ile birlikte hizmete sunulduğu proje linki: http://kadisicilleri.org İBB Kültür A.Ş. ve Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi ortaklığı çerçevesinde yine İstanbul mahkemelerinden 1557-1911 yılları arasında yer alan 60 defterin transkripsiyonu gerçekleştirilmiş ve 2019 yılında yayımlanmıştır.
- Nadir Eserler Koleksiyonu'yla birlikte toplam 8 koleksiyona erişim imkânı sunan Marmara Üniversitesi Kütüphanesi katalog tarama elektronik hizmeti: https://katalog.marmara.edu.tr/yordambt/yordam.php Nadir Eserler Koleksiyonu, 1883 yılında kurulan Hamidiye Ticaret Mekteb-i Âlîsi’nden günümüze kadar gelen eserlerden oluşuyor. 1964 Yazma Eser, 6781 Eski Harfli Basma Eser, 581 Latin Harfli Nadir Eser, 715 Cilt Süreli Yayın olmak toplam 1.721.000 sayfa görüntü ihtiva ediyor.
- Türkiye'den sonra en çok Osmanlı arşivini barındıran Bulgaristan Milli Kütüphanesi: http://nationallibrary.bg/wp/ Nadir Eserler Koleksiyonu'nda Osmanlı Devleti'ne ilişkin bir milyona yakın arşiv belgesi bulunuyor. 1931 yılında Osmanlı Devleti'nin hafızası niteliğinde olan tonlarca değerli evrak hurda kâğıt fiyatına “kuru ot ve paçavra fiyatına, okkası üç kuruş on paraya” Bulgaristan'a satılmıştır. Arşivde Osmanlı Devleti'nin Avrupa, Arap ülkeleri ve İran ile politik ve ekonomik ilişkilerinden bahseden yüz binlerce arşiv öğesi bulunuyor.
- 2012 yılından beri yayım faaliyetlerini sürdüren Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı'nın, yayımlamış olduğu ve internet sitesi üzerinden e-kitap olarak okuyucuya sunduğu yayınların pdf formatında indirilen sitesi: http://ekitap.yek.gov.tr
- Avrupa'nın en iyi kütüphanelerinden Chester Beatty Kütüphanesi'nin dijital koleksiyonlarının bulunduğu sitesi: https://chesterbeatty.ie Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Asya'dan birçok eserin bulunduğu kütüphane İrlanda'nın başkenti Dublin'dedir. Kütüphane'nin İslâm koleksiyonunda çok eski tarihli mushaflar mevcuttur. Ayrıca İbnü'n-Nedîm'in (ö. 385/995) "el-Fihrist"i ve Kâtib Çelebî'nin "Cihannümâ"sı gibi çok önemli başyapıtların nüshaları bulunuyor.
- Güneydoğu Avrupa'nın en çok yazma eserine ev sahipliği yapan; Boşnakça, Türkçe, Arapça ve diğer dillerde yazılmış 100.000'den fazla el yazması ve matbu kitaplarla belgeleri barındıran Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi (Saraybosna) dijital erişim linki: http://digital.ghb.ba Gazi Husrev Bey tarafından 1537 yılında kurulan kütüphanenin asıl koleksiyonundan günümüze çok az kitap gelmişse de kütüphanede önemli müellif nüshalarını görmek mümkündür.
- TBMM Kütüphanesi Açık Erişim Sistemi: https://acikerisim.tbmm.gov.tr Sistemde aynı isimdeki koleksiyonla TBMM Milli Saraylar Kütüphanesi ve TBMM Yayınları Açık Erişim koleksiyonlarında tarama yapılarak pdf indirme imkânı bulunuyor. TBMM Kütüphane kataloğu: https://kutuphane.tbmm.gov.tr
- Harvard Library'de bulunan "İslam Mirası Projesi" kapsamında İslamî el yazmaları, yayınlanmış metinler ve haritaların dijital koleksiyonuna ait katalog tarama linki: https://curiosity.lib.harvard.edu/islamic-heritage-project Dökümanlar hacim tercihine göre (.jpg) formatında indirilebiliyor.
- Çevrimiçi hizmet veren ve birçok koleksiyona sahip olan Princeton Üniversitesi Kütüphanesi'nin (ABD) internet sitesi: https://library.princeton.edu Dünya'nın her yerinden yazmaların bulunduğu sitede yaklaşık 10.000 adet İslâmî yazma eser bulunuyor. Kuzey Amerika'da en çok İslami yazma eseri barındıran kütüphanenin katalog tarama sistemi:
- https://catalog.princeton.edu İslami yazma eserler: https://dpul.princeton.edu/islamicmss https://t.co/joEbA0L3HU?amp=1
- Binlerce Arapça el yazması eser, matbu kitap ve dergi indirilebilen ve her geçen gün takipçilerinin gönderdiği materyallerle arşivini genişleten "مركز ودود" sitesi: http://wadod.net
- Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nin 2013'ten beri kullanıma açtığı digitalSSM projesi: https://www.sakipsabancimuzesi.org/ Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi'yle birlikte gerçekleştirdiği proje sayesinde 77.000'den fazla yüksek çözünürlüklü görsele ulaşılabiliyor. Projede Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu, Resim Koleksiyonu, Abidin Dino Arşivi ve Emirgan Arşivi'ne ait bilgiler yer alıyor. Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu: https://www.digitalssm.org/digital/collection/Kitapvehat Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu'nda, 14. yüzyıl sonlarından 20. yüzyıla kadarki zaman diliminde ünlü hattatların elinden çıkma Kuran-ı Kerim nüshaları ve dua kitapları, kıt'alar, murakkalar, levha ve hilyeler, tuğralı ferman ve beratlar, hattatların yazı araçları yer alıyor.
- El yazması ve matbu eserler, makaleler, albümler, haritalar ve daha fazlasını erişime açan İBB Atatürk Kitaplığı'nın katalog tarama sistemi: https://katalog.ibb.gov.tr/yordam/
- TÜBA-Türk İslam Bilim Kültür Mirası eserleri online erişim sitesi: http://tuba.gov.tr/tr/yayinlar/suresiz-yayinlar TÜBA'nın 2014 yılından bu yana yürüttüğü TİBKM Projesi kapsamında yayınladığı eserlerin pdfleri yer alıyor.
- Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı'na ait, basit ve detaylı katalog taramaları yapılarak görüntü alınabilen site: http://yazmalar.gov.tr Listenin en başında yazılması gereken sistemde şu anda toplam seksen bin küsür eser görüntüsü bulunuyor. Üye olmak kaydıyla, sistemden yıl içerisinde en fazla beş konu olmak üzere, her konuda en fazla bin varak dijital kopyadan ücretsiz şekilde yararlanılabiliyor. Elektronik ortama aktarılmamış eserlerin kopya talepleri bağlı olduğu kurum tarafından değerlendiriliyor.
- Dubai'de bulunan Cuma el-Mâcid Kültür Merkezi'nin (مركز جمعة الماجد للثقافة والتراث) dijital kütüphanesi: http://almajidcenter.org/ar/e-library.php Kütüphane olarak hizmet veren kurumun veritabanından birçok İslâmî eser indirilebiliyor. Özel olarak yazma görüntüsü istendiğinde ücret karşılığında hizmet verilen kurumdan tez ve makaleler hakkında bilgi alınabiliyor.
- Çeşitli koleksiyonların bulunduğu ABD Kongre Kütüphanesi'nde 1880-1893 yıllarını kapsayan II. Abdülhamid dönemine ait yaklaşık 1.800 fotoğrafın bulunduğu koleksiyon: https://t.co/a0GqDmkpfJ?amp=1 Aynı kütüphanede, 1884 yılında Sultan II. Abdülhamid'in Kongre Kütüphanesi'ne hediye ettiği birbirinden kıymetli yüzlerce kitap bulunuyor. Link: https://t.co/8dwjn1iI5a?amp=1
- Almanya'da bulunan Martin Luther Kütüphanesi'ne ait dijital koleksiyonların bulunduğu adres: http://menadoc.bibliothek.uni-halle.de Sitede Orta Doğu ve Kuzey Afrika koleksiyonu, İslâmî çalışmalar ve Türkçe eserlerden oluşan koleksiyonlar bulunuyor.
- Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından 1983 yılında kurulmuş olan İslâm Ansiklopedisi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve ilk cildi 1988 yılında yayımlanan TDV İslâm Ansiklopedisi: https://islamansiklopedisi.org.tr İslâmî birçok alanda bilgi veren ansiklopedi 2013 yılı sonunda 44. cildinin, 2016 yılında da iki ek cildin yayımlanmasıyla matbu olarak tamamlanmış bir eserdir. Ansiklopedi, daha geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşması için elektronik ortamda da yayımlanmıştır.
- Yükseköğretimde görev yapan akademisyenlere ait akademik faaliyet çıktılarına tek bir noktadan elektronik ortamda erişilebilen yükseköğretim akademik arama sistemi: https://akademik.yok.gov.tr
- Arapça araştırma yapanlar için en kapsamlı dijital kütüphane olan Şâmile'nin (المكتبة الشاملة) devamlı güncellenen online projesi: https://al-maktaba.org Programın aslını bilgisayara indirmek için: http://shamela.ws
- IRCICA Farabi dijital kütüphanesi: https://e-library.ircica.org Güncellenmesi ve bakımı halen devam eden ve üyelikle hizmet veren yazılım el yazmaları, mushaflar, salnâmeler, Osmanlı dönemi mecmuaları, haritalar, fotoğraflar ve daha fazlasını barındırıyor.
- Türkiye'deki Hollanda Enstitüsü'nde (NIT) bulunan ve Balkan ülkelerindeki Osmanlı mimarisini konu edinen fotoğraf arşivi: http://www.nit-istanbul.org/kielarchive/index.phpÇoğunlukla 1960'lı ve 90'lı yıllar arasında çekilmiş fotoğrafları barındıran ve 2011'de oluşturulmaya başlayan dijital arşivde şu anda 1800 görüntü bulunsa da zamanla çoğaltılıyor.
- 193 devletten, M.Ö. 8000 ile M.S. 2000 tarihleri arasına ait yaklaşık 20.000 maddenin bulunduğu Dünya Dijital Kütüphanesi: https://wdl.org/ar/ Kütüphanede eski tarihli yazma eserler ve mushaflar da bulunuyor.
- Birleşik Krallık'ın ulusal kütüphanesi olan Britanya Kütüphanesi'nde (British Library) çok sayıda Türkçe, Arapça ve Farsça yazma eseri barındıran dijital koleksiyon:https://www.bl.uk/manuscripts/ Kütüphanede bulunan en önemli arşiv belgelerinden birisi Sultan Fatih'in, İstanbul'un fethinden hemen sonra Cenevizliler'in hukuk ve imtiyazlarına dair verdiği, Zağanos Paşa imzalı Rumca ahidnamenin aslıdır.
- Türkiye, Balkanlar ve diğer yerlerdeki 34 vilayette basılmış olan 130 farklı Osmanlıca mahalli gazetenin bulunduğu site: https://osmanlicagazeteler.org/index.php
- İran'da bulunan ve birçok el yazması, belge, matbu kitap ve süreli yayın barındıran Milli Kütüphane'ye bağlı dijital kütüphane: http://dl.nlai.ir
- Almanya'da bulunan Leipzig Üniversitesi Kütüphanesi'ndeki Arapça, Farsça ve Türkçe yazma eserlerin çevrimiçi katalog ve dijital sunumunun yer aldığı site: https://islamic-manuscripts.net
- Beyrut Amerikan Üniversitesi'nin Çevrimiçi Arapça Kitap Projesi: https://libraries.aub.edu.lb/digital-collections/collection/aco 23.000 cilt kitap paylaşımını hedefleyen proje sayesinde edebiyat, felsefe, hukuk gibi birçok konudaki Arapça kitaba ücretsiz açık erişim sağlanabiliyor.
- Salt Araştırma'nın Osmanlı dönemine ait belgelerin de bulunduğu dijital kaynaklardan oluşan arşivi: https://archives.saltresearch.org/
- McGill Kütüphanesi'ndeki 19. yüzyılın ikinci yarısında ve yirminci yüzyılın ilk yarısında Orta Doğu'da (Mısır, İran, Suudi Arabistan, Sudan ve Türkiye) basılan 750'den fazla taş baskı eserin bulunduğu "İslami Litograflar" dijital koleksiyonu: http://digital.library.mcgill.ca/islamic_lithographs/index.php
- İzmir'de bulunan Kent Arşivi ve Müzesi'nin (APİKAM) web sitesi: https://apikam.org.tr Üye olunarak istifade edilen sistemde şer'iyye sicilleri ve Aydın salnâmeleri gibi önemli yerel tarihi vesikalar bulunuyor.
- Abu Dhabi New York University tarafından kurulan ve 23.000 hedefinden şu an için 15.000'e yakın Arapça dijital eseri barındıran Arabic Collections Online (ACO) projesi: http://dlib.nyu.edu/aco/
- Pensilvanya Üniversitesi Kütüphaneleri tarafından idare edilen "OPenn" projesindeki İslami el yazmalarının bulunduğu koleksiyon: http://openn.library.upenn.edu/html/muslimworld_contents.html Koleksiyonda şu an için XI. yy'dan XX. yy'a 500'den fazla el yazması, 800'den fazla resim bulunuyor.
- Dört mezhebin fıkıh kitaplarının indirme linklerinin bulunduğu "Hizânetü'l-Fakîh" (خزانة الفقيه) sitesi: https://feqhbook.com Sitede az da olsa yazma eser bulunuyor.
- İsviçre'de bulunan el yazmalarını dijitalleştiren "e-codices" projesi: https://e-codices.unifr.ch Şu an için İslami el yazmaları az olsa da sanal kütüphane sürekli olarak güncelleniyor.
- Türünün en kapsamlılarından olan ve 41.000'den fazla Batı, 18.000'den fazla Doğu ve Asya el yazması barındıran Bayerische Staatsbibliothek'te (Almanya) oryantal el yazması koleksiyonu:
- https://bsb-muenchen.de/en/collections/manuscripts/languages-regions/oriental-manuscripts/
- Ankara Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi: https://dspace.ankara.edu.tr/xmlui/ Arşivde Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları'ndan çıkan kitaplar ile çeşitli dergilerin, belgelerin, makalelerin, tezlerin ve gazetelerin pdfleri bulunuyor.
- Londra'daki Aga Khan Kütüphanesi'nde bulunan "Osmanlı Koleksiyonu": https://agakhanlibrary.digital/search-results?any=collections_ottomancollection
- Test yayını sonrasında Türkçe, Arapça ve İngilizce dillerinde geniş bir veritabanına sahip olacak olan İslam Sanatları Portalı: http://ketebe.org
- Çevrimiçi Arapça kitapların bulunduğu "Arabic Collections Online" projesi: http://dlib.nyu.edu/aco/ Hedefi 23.000 cilt kitap olan dijital kütüphanede şu an 15.000 cilde yakın kitaba dijital erişim sağlanıyor.
- Dünya kütüphaneleri hakkında bilgi içeren, koleksiyonların coğrafi bağlamda keşfedilebildiği, yüzbinlerce yazmanın bibliyografik künyesini ihtiva eden el-Furkân Dijital Kütüphanesi: https://digitallibrary.al-furqan.com/world_library
- Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi katalog tarama: https://kutuphane.ttk.gov.tr/ Sistemdeki "dijital kaynak" filtresiyle birlikte birçok nadir eserin yüksek çözünürlüklü görüntüsüne ulaşılabiliyor.
- Fransa Milli Kütüphanesi'ne (https://www.bnf.fr/fr) bağlı olarak hizmet veren "Doğu Kütüphaneleri" projesi: https://heritage.bnf.fr/bibliothequesorient/en Kütüphanede 10.000'den fazla belge bulunuyor.
- Hollanda'da bulunan Leiden Üniversitesi Kütüphanesi dijital koleksiyonları: https://digitalcollections.universiteitleiden.nl/ Kütüphanede önemli İslâmî yazma eserler bulunuyor. Kütüphanedeki el yazmalarının bulunduğu koleksiyon:
- Yemen Arap El Yazmaları Koleksiyonu: https://digitalcollections.universiteitleiden.
- Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi'nde bulunan ve tamamı 5.000'den fazla eseri içeren İslami el yazmaları koleksiyonu:https://cudl.lib.cam.ac.uk/collections/islamic/1
- Koleksiyonun çevrimiçi kataloğu: https://fihrist.org.uk/
- Toronto Üniversitesi Thomas Fisher Nadir Kitaplar Kütüphanesi'nde bulunan kıymetli Arapça yazma eserlerin indirme linki: https://archive.org/details/thomasfisherarabic Kütüphane linki: https://fisher.library.utoronto.ca/
- İçinde Arapça/İslami önemli yazma eserler de olmak üzere binlerce görüntüye erişimin sağlandığı Erfurt Üniversitesi Gotha Araştırma Kütüphanesi, Dijital Tarih Kütüphanesi: https://dhb.thulb.uni-
- Doğu El Yazmaları Koleksiyonu linki: https://dhb.thulb.uni-jena.de/servlets/
- Yazma eserlerin incelenmesi için kaynaklar ve araçlar sunan ve Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Güney Asya'dan el yazması nüshalar barındıran Virtual Hill Müzesi ve El Yazması Kütüphanesi: https://vhmml.org
- Türk ve Türkiye tarihi ile ilgili konularda zengin bilgi kaynaklarına sahip olan Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi veritabanı:https://kutuphane.ttk.gov.tr/ Önemli yazmaların, haritaların ve süreli yayınların bulunduğu kütüphanede bazı eserlerin pdflerini indirme imkânı bulunuyor.
- Tokyo Doğu Kültürü Üniversitesi Daiber Koleksiyonu'nda bulunan Arapça el yazmalarının veritabanı:http://ricasdb.ioc.u-tokyo.ac.jp/daiber/db_index_eng.html Katalog taramasının Arapça ve Latince yapılabildiği koleksiyonda kıymetli nüshalar bulunuyor.
- Arapça İslami eserlerin indirilebildiği en büyük ücretsiz sitelerden: Arabic Library (المكتبة العربية): https://arablib.com/
- Afrika topluluklarından gelen kültürel miras materyallerine ücretsiz erişim sağlayan ve Afrika dillerinde on binlerce fotoğraf, video, arşiv belgesi, harita, röportaj ve sözlü tarihi barındıran AODL projesi: https://aodl.org/
- Filistin'de bulunan en-Necâh Üniversitesi tarafından Nablus'taki eski tarihli el yazmalarının toplanmasıyla oluşan ve önemli eserleri barındıran dijital kütüphane: https://manuscripts.najah.edu/
- İsveç'te bulunan Lund Üniversitesi'ndeki Jarring Koleksiyonu, Doğu Türkistan'da 16. ve 20. yüzyıl arasına ait İslami yazmalar, halk edebiyatı, adli ve tarihi belgelerle tıp kitapları gibi eserlerden oluşan 560 el yazmasını barındırıyor: http://www.alvin-portal.org/alvin/resultList.jsf?
- Michigan Üniversitesi'nde bulunan ve çoğunlukla Arapça, Farsça ve Osmanlıca olmak üzere yaklaşık 1.800 yazma eser içeren İslam El Yazmaları Koleksiyonu: https://guides.lib.umich.edu/islamicmss/find
- İlahiyat alanı öncelikli olmak üzere sosyal ve beşerî bilimlere dair akademik çalışmaların katalog verilerini ve telif izni alınanların tam metinlerini içeren Dini Araştırmalar Veri Tabanı (DAVET) İlahiyat Atıf Dizini: https://www.davet.org.tr/#/
- Umman Vakıflar ve Diyanet İşleri Bakanlığı'na bağlı olan ve Umman, Zanzibar (Tanzanya), Mzab (Cezayir) gibi bölgelere ait el yazmaları ile özel koleksiyonların görüntülerine online olarak ulaşılabilen dijital kütüphane: https://elibrary.mara.gov.om/
- Almanya'nın ayakta kalan en eski kütüphanesi olan Heidelberg Üniversitesi Kütüphanesi, doğu el yazmaları dijital koleksiyonu: https://www.ub.uni-heidelberg.de/Englisch/helios/digi/handschriften.html
- İran'da en iyi kültür merkezi seçilen ve en zengin 6 kütüphanesi arasında yer alan Malek Kütüphane ve Müzesi'ne ait yaklaşık 18.000 el yazması içeren devasa dijital kütüphane: http://malekmuseum.org/artifact/search?type=4
- 2003 yılında Freiburg Albert-Ludwigs Üniversitesi İslam Araştırmaları Bölümü tarafından başlatılan ve 2019'da Bamberg Üniversitesi'ne taşınan İran ve Orta Asya'dan 20. Yüzyıla kadar Farsça tarihi belgelerin görsel veritabanı: http://asnad.org/en/
- İstanbul Araştırmaları Enstitüsü: https://iae.org.tr 626 cilt ve 1311 eserden oluşan Suna ve İnan Kıraç Vakfı Elyazması Koleksiyonu’nun tamamı erişime açıldı. Koleksiyona dijital kütüphane kataloğu üzerinden erişilebiliyor:https://katalog.iae.org.tr/yordam/ Suna ve İnan Kıraç Vakfı Elyazmaları Koleksiyonu'nun ilk nüveleri, II. Abdülhamid dönemi sadrazamı Küçük (Mehmed) Said Paşa (ö. 1914) tarafından atıldı. Enstitüde Şevket Rado koleksiyonuna ait bine yakın elyazmasından oluşan ve dijital ortama atılan bir koleksiyon bulunuyor.
- Kraliyet Kütüphanesi, Danimarka Ulusal Kütüphanesi ve Kopenhag Üniversite Kütüphanesi'nde bulunan dijitalleştirilmiş doğu koleksiyonu: https://www.kb.dk/en/find-materials
- Kırgızistan Cumhuriyeti Ulusal Bilimler Akademisi'nde (NAS KR) bulunan bazı el yazmaları, taş baskılar ve diğer basılı kitaplar da dahil olmak üzere birçok materyalin dijital kopyalarının yer aldığı veritabanı: https://manuscript.lib.kg/
- Duke Üniversitesi Kütüphanesi'nde (Durham, Kuzey Karolina) bulunan David M. Rubenstein Nadir Kitap ve El Yazması Kitaplığı Arapça yazmalar: https://repository.duke.edu/dc/earlymss?f%5Blanguage_facet_sim%5D%5B%5D=Arabic
- Londra Üniversitesi SOAS (Oryantal ve Afrika Çalışmaları Okulu), koleksiyonlarını çevrimiçi kullanım için uygun hale getiriyor. Dijital koleksiyonlar arasında önemli arşivler ve İslami el yazmaları da bulunuyor. https://digital.soas.ac.uk/
- Ürdün merkezli bir kuruluş olan Prince Ghazi Trust for Qur'anic Thought tarafından İslami İlimlere dair birçok Arapça kitabın ücretsiz PDF'ler ve Podcast'ler olarak aranabilir biçimde sunulduğu proje: https://www.quranicthought.com/
- Koleksiyon, Princeton, UCLA, Yale, Kongre Kütüphanesi ve Harvard'dan sonra Kuzey Amerika'daki en büyük ve en önemli İslami el yazması koleksiyonlarından birisidir. Eserleri görüntülemek için: https://babel.hathitrust.org/cgi/mb?a=listis;c=1961411403
- Budapeşte'deki Macaristan Bilimler Akademisi Kütüphanesi'nde bulunan ve toplam 48 Türkçe, 10 Farsça ve 2 Arapça olmak üzere 60 doğu el yazması barındıran Vámbéry Koleksiyonu: http://vambery.mtak.hu/en/14.htm
- Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (MGIMO) nadir eserler müzesi: https://rarebook.mgimo.ru/ 1995'te açılan ve 21 binden fazla yerli ve yabancı belgeyi barındıran müzede 13. ve 20. yüzyıllar arasına ait İslami el yazması eserler yer alıyor.
- 1860'da çıkarılan Tercümân-ı Ahvâl gazetesinden harf ınkılâbına (1928) kadar geçen süre zarfında basılmış olan (şu an için) 142 farklı mahallî gazetenin görüntüleriyle çevirilerini barındıran ve devamlı güncellenen Osmanlıca Mahalli Gazeteler Projesi: https://osmanlicagazeteler.org/
- Bir kısmı ilk kez dijital formatta sunulan nadir eserler, el yazmaları, sanat eserleri, baskısı tükenmiş yayınlar, fotoğraflar ve haritalar barındıran Londra Ağa Han Kütüphanesinin halen güncellenen dijital koleksiyonları: https://www.agakhanlibrary.digital/collections
- İsviçre kütüphanelerinden ve arşivlerinden el yazması materyaller barındıran dijital platform: "e-manuscripta" https://e-manuscripta.ch/search/quick?query=Orientalische+Handschriftenİslâmî el yazmalarına ulaşmak için 'orientalische handschriften' şeklinde arama yapılabilir.
- Yaklaşık bir milyon öğe barındıran ve basılı kitaplar, fotoğraflar, haritalar, el yazmaları ve daha fazlasını içeren New York Halk Kütüphanesi dijital veritabanı: https://digitalcollections.nypl.org/
- Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi tarafından erişime açılan "Yazma Eserler" dijital koleksiyonu: http://www.divinity.ankara.edu.tr/yazma-eserler/Koleksiyonda şu anda (Aralık-20) hepsi pdf olarak indirilebilen birbirinden kıymetli 2.269 adet eser bulunuyor.
- Ankara Üniversitesi Yazma Eserler Kataloğu: http://yazmalardtcf.ankara.edu.tr/
- İspanya Milli Kütüphanesi'nin dijital kütüphanesi olan ve 15. ve 20. yüzyıllar arasında basılmış kitaplar, el yazmaları ve çizimler gibi binlerce dijitalleştirilmiş belgeye ücretsiz açık erişim sağlayan Biblioteca Digital Hispánica (BDH): http://bne.es/es/Catalogos/BibliotecaDigitalHispanica/Inicio/index.html
- Kütüphanedeki mushafların ve Arapça yazma eserlerin bulunduğu bölüm, http://bdh.bne.es/bnesearch/Search.do
- Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kütüphanesi'nde bulunan ve taranarak bilgisayar ortamında tam sayfa hizmete sunulan gazetelere erişim linki:https://dspace.ankara.edu.tr/xmlui/handle/20.500.12575/60
- Freiburg Üniversitesi'nde, Moritanya'dan yaklaşık 2.500 Arapça el yazmasının tam metin olarak görüntülenebildiği veritabanı: Oriental Manuscript Resource (OMAR) http://omar.ub.uni-freiburg.de/index.php?id=datenbankvollansicht
- 5000'den fazla İslami yazma eseri barındıran Âl-i Abdülkâdir Aile Kütüphanesi'nden bazı mahtutların dijitalleştirilerek paylaşıldığı platform: http://bdh.bne.es/bnesearch/Search.do?
- Melbourne Üniversitesi Kütüphanesi'nde bulunan Orta Doğu El Yazmaları Koleksiyonu veritabanı açık erişim linki: https://digitised-collections.unimelb.edu.au/handle/11343/151 Koleksiyonda İslam edebiyatına dair görülmeye değer önemli nadir eserler bulunuyor.
- Córdoba Belediye Kütüphanesi'ndeki Arapça el yazmaları koleksiyonu: https://biblioteca.cordoba.es/index.php/biblio-digital/201-manuscritos-arabes/1493-manuscritos-arabes.html Koleksiyonun Lübnan asıllı Alfredo Bustani tarafından hazırlanan kataloğu: https://biblioteca.cordoba.es/biblioteca/BibDigital/manuscritos_
- Ümmü'l-Kurâ Üniversitesi'ne bağlı dijital görüntüleme platformu "Dorar/(درر)": https://dorar.uqu.edu.sa/uquui/ Bir kısmı paylaşılan yazma eserlerin bütün pozları için iletişime geçmek gerekiyor.
Al Manhal Kılavuz Videosu
Al Manzumah Kılavuz Videosu
Proxy Ayarlarına Dair
İSAM tarafından desteklenen ve 5 yıl süren İstanbul Tarihi projesi dijital ortama aktarıldı. Ulaşmak için tıklayınız.
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi yazma eserler dijital ortama aktarıldı. Ulaşmak için tıklayınız.
Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları neşrettiği çeşitli eserleri pdf olarak ücretsiz erişime açtı. Pdf eserleri okumak ve indirmek için tıklayınız.